Csirke sajtmártásban



Elkészítés:
1. A csirkét sóval, borssal bedörzsöljük, és peremes tepsibe tesszük. Forró (200 °C-os) sütőben 25 percig sütjük, közben egyszer megfordítjuk. Ráöntjük a tyúkhúslevest, és további 10 percig sütjük.
2. A csirkét tűzálló tálba tesszük, és melegen tartjuk. A tepsit a tűzhelyre téve, a pecsenyelevet közepes tűzön felforraljuk. A felesleges zsiradékot leszedjük a tetejéről. Hozzáadjuk a póréhagymát, a tejszínt és az összemorzsolt sajtot, és addig keverjük, amíg a sajt megolvad. Néhány percig főzzük, majd belekeverjük a tejfölt és a vermutot.
3. A mártást a csirkére öntjük, megszórjuk a dióbéllel, és azonnal tálaljuk. Főtt tésztát és párolt zöldséget kínálunk mellé.
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.