Húsos borsóleves gazdagon

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Húsos borsóleves gazdagon
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg kicsontozott báránylapocka
½ csésze sárgaborsó
1 csésze zöld felesborsó
3 fej hagyma
2 szál sárgarépa
25 dkg káposzta
½ teáskanál
1 teáskanál szemes bors
50 dkg burgonya
igény szerint petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. A kétféle borsót hideg vízbe áztatjuk, és egy éjszakán át állni hagyjuk.

2. Másnap leszűrjük, nagy lábosba tesszük, és felöntjük 1,5 l vízzel. Beletesszük a felaprított hagymát, a burgonyát, a sárgarépát és zellert, a bárányhúst, a sót, a szemes borsot és a babérlevelet. Lefedve, lassú tűzön 1-1,5 órát főzzük. A tetejét lezsírozzuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott káposztát, és további 10 percig főzzük.

3. A húst a levesből kivéve kicsontozzuk, felszeleteljük. Külön tányérban a leves mellé adjuk, vagy kockára vágjuk és visszatesszük a levesbe. Ízlés szerint kombinálhatjuk is a kettőt: egy részét apróra vágva visszatesszük a levesbe, a többi hússzeletet pedig másnap mustárral vagy tormával kínáljuk.

A levest felaprított petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Célszerűbb a káposzta főzésével kezdeni a leves elkészítését. 10 percnyi főzés után biztosan félnyers marad.
Gazdaságosabb, ha a levesbe báránylapocka helyett -lábszárt teszünk. Mély fazékba rakjuk, 2 liter vizet öntünk rá, felforraljuk, majd takarékra véve, fedő nélkül 3 órán át főzzük, amíg a hús le nem válik a csontról. Ekkor leszűrjük, kihűtjük, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Másnap a zsírt leszedjük a leves tetejéről, a főtt húst félretesszük, a csontot kidobjuk. A levest bezöldségeljük, fűszerezzük, és addig főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Ekkor beletesszük a bárányhúst, és forrón tálaljuk.
Húsos borsóleves gazdagon
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4008 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Falusi ízek Falusi ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Ez a könyvecske válogatás több nemzet hagyományos vidéki ételeinek legjobb receptjeiből. Találhatnak benne leveseket, melyekben "megáll a kanál", laktató, ízletes egytálakat, nagyanyáink felfújtjait, tortáit, süteményeit. A... bővebben...
Húsos borsóleves gazdagon
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Falusi ízek Falusi ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Ez a könyvecske válogatás több nemzet hagyományos vidéki ételeinek legjobb receptjeiből. Találhatnak benne leveseket, melyekben "megáll a kanál", laktató, ízletes egytálakat, nagyanyáink felfújtjait, tortáit, süteményeit. A... bővebben...
tippek, fortélyok