Benyomott kekszek



Elkészítés:
1. Két sütőlemezt kivajazunk.
2. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a sóval. A vajat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást és a vaníliaaromát, alaposan elkeverjük, majd hozzászitáljuk a lisztes keveréket, és az egészet alaposan kidolgozzuk. A tésztát két részre osztjuk, lefedjük, 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tészta feléből mindig egy-egy púpozott teáskanálnyit levéve, kb. 2,5 cm átmérőjű gömböt gyúrunk. A golyókat a felaprított dióba vagy mandulába forgatjuk, jól belenyomkodjuk. Ezután a tésztagolyók felét - 5 cm távolságra egymástól - sütőlemezre ültetjük és hüvelykujjunkkal mélyedést nyomunk a közepükbe. E mélyedéseket kanálnyél vagy szűk nyílású habzsák segítségével megtöltjük a lekvárral, ügyelve arra, hogy ne csorduljon túl a szélén.
4. Az aprósüteményeket a sütőben 20-25 percig sütjük. Azonnal leemeljük a sütőlemezről, a sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. A maradék tésztát hasonlóképpen dolgozzuk fel.