Mézeskalácsszeletek

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Mézeskalácsszeletek
Adag: 1 sütőforma (24 szelet)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
18 dkg folyékony méz
½ teáskanál őrölt gyömbér
½ teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál konyak
12 dkg porcukor
3 evőkanál tej
6 dkg barna cukor
1 db tojás
15 dkg liszt
¼ teáskanál sütőpor
4 dkg cukrozott, apróra vágott narancshéj
vagy
4 dkg cukrozott, apróra vágott citromhéj
Kikenéshez:
1 kiskanál olvasztott vaj

Elkészítés:

1. A megadott mennyiséghez 20 x 30 cm-es, szögletes sütőforma szükséges. (Ennek hiányában egy sütőlemezt oly módon bélelünk ki duplán hajtott sütőpapírral, hogy annak magas oldalai ekkora felületet határoljanak le.) A sütőformát kivajazzuk, a forma aljába sütőpapírt vagy zsírpapírt simítunk, amit szintén megkenünk vajjal. Liszttel meghintjük, ügyelve arra, hogy a liszt a forma alját és oldalait egyenletesen vonja be.

2. A munkalapot vagy gyúródeszkát liszttel meghintjük. Rászórjuk a cukrozott narancs- vagy citromhéjat, és éles pengéjű késsel egészen apróra vágjuk. (A liszt megakadályozza, hogy a cukrozott gyümölcs vagy héja a késhez ragadjon.) A lisztet a szegfűszeggel, a fahéjjal, a gyömbérrel, a szerecsendióval és a sütőporral együtt tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a cukrozott narancs- vagy citromhéjat és az őrölt mandulát.

3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tojást a barna cukorral jól kikeverjük, majd addig verjük, míg térfogata valamelyest megnő, a hab megszaporodik. Először a mézet, azután a tejet keverjük hozzá. A folyékony masszát folyamatos keverés mellett a lisztes keverékre öntjük, a kétféle anyagot határozott mozdulatokkal összevegyítjük, hogy homogén, palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk.

4. A tésztát az előkészített sütőformába öntjük, egyenletesen elsimítjuk, hogy a sarkokba is jusson, majd a sütőben, középső bordamagasságon 20-25 percig sütjük.

5. Amíg a mézeskalács megsül, elkészítjük a cukormázat. A porcukrot tálba szitáljuk. Kevés vízzel meg a konyakkal olyan sűrű pasztává kavarjuk, ami csak nehezen csöppen le a kanál hegyéről.

6. A kisült mézeskalács széleit meglazítjuk, egyetlen határozott mozdulattal tálcára borítjuk, majd még a sütőpapírral az alján sütőrácsra visszafordítjuk. A tetejét még melegen megkenjük a cukormázzal (a tészta melegétől a máz kissé folyóssá válik, ezáltal egyenletesen osztható el a sütemény tetején). Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, azután hosszában 8 csíkra, majd a csíkokat egyenként 3-3 darabba vágjuk, úgy, hogy a végén 24 hosszúkás szeletkét kapjunk. A mézeskalácsszeleteket lefejtjük a sütőpapírról.

A mézeskalácsot, légmentesen lezárt dobozban, akár egy hónapig is eltarthatjuk.
A puha, fűszeres, cukormázas sütemény elkészítése sok helyen hozzátartozik a karácsonyi készülődéshez. Teához, kávéhoz, forralt borhoz egyaránt jól illik.
Egyik-másik mézeskalács tetejét megolvasztott étcsokoládéba is márthatjuk, de a színes cukorgyöngyökkel megszórt cukormáz is ünnepi hatást kelt. Természetesen cukormáz nélkül is kínálhatjuk.
A cukormázat kisebb mennyiségekben ételfestékkel különféle színekre is megfesthetjük.
Mézeskalácsszeletek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1795 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Aprósütemények Aprósütemények
(Vince Kiadó, 2008)

Ismeri Ön a földimogyorókrémes vagy a festett kekszet? Ebben a könyvben különleges ínyencségeket talál a világ minden tájáról. Kipróbálásra érdemes az amerikai chocolate chip cookies, az olasz lágy amaretti vagy a bécsi ujjak... bővebben...
Mézeskalácsszeletek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Aprósütemények Aprósütemények
(Vince Kiadó, 2008)

Ismeri Ön a földimogyorókrémes vagy a festett kekszet? Ebben a könyvben különleges ínyencségeket talál a világ minden tájáról. Kipróbálásra érdemes az amerikai chocolate chip cookies, az olasz lágy amaretti vagy a bécsi ujjak... bővebben...
vegetáriánus ételek