Pápaszemek



Elkészítés:
1. Két sütőlemezt vékonyan kivajazunk, kevés liszttel meghintünk. A mandulát a többi liszttel elvegyítjük.
2. A vajat a citromhéjjal és a cukorral-fakanállal vagy elektromos habverővel - habosra keverjük. A felvert tojást apránként belecsurgatva továbbverjük. Hozzáadjuk a mandulás lisztet, alaposan eldolgozzuk a vajas masszával.
A tésztából cipót formálunk, frissen tartó fóliába csavarjuk, kissé ellapítjuk és legalább 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát két réteg sütőpapír között 3 mm vékonyra kinyújtjuk (lásd a képen), majd kb. 8 cm hosszú, ovális szaggatóval 20 formát szúrunk ki belőle. Minden második közepébe - kicsi, kerek kiszúró vagy habzsák közepes méretű csőrének segítségével - két, kb. 1-1,5 cm átmérőjű lyukat vágunk. A tészta felét az egyik előkészített sütőlemezre fektetjük, a maradék tésztát további felhasználásig visszatesszük a hűtőszekrénybe.
4. A kekszeket a sütőben aranyszínűre sütjük (kb. 10 perc). Azonnal leemeljük a sütőlemezről, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. A maradék tésztát hasonlóképpen dolgozzuk fel.
5. A sárgabaracklekvárt kis lángon felmelegítjük, és megkenjük vele az egészben hagyott kekszeket. Mindegyik tetejére egy-egy lyukas kekszet illesztünk, finoman összenyomjuk a két tésztát.
6. A pápaszemekre porcukrot szitálunk. A málnalekvárt simára keverjük, szűk csőrű habzsákba kanalazzuk, és megtöltjük vele a kekszeken található lyukakat. Habzsák hiányában egy teáskanál végéről is a lyukakba csepegtethetjük a lekvárt.
7. Fogyasztás előtt 30 percig hűtjük.
![]() |