Pápaszemek

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Pápaszemek
Adag: 2 tepsi (10 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg liszt
1 teáskanál reszelt citromhéj
5 dkg vaj
½ db tojás
kevés liszt
Kikenéshez:
2 kiskanál olvasztott vaj

Elkészítés:

1. Két sütőlemezt vékonyan kivajazunk, kevés liszttel meghintünk. A mandulát a többi liszttel elvegyítjük.

2. A vajat a citromhéjjal és a cukorral-fakanállal vagy elektromos habverővel - habosra keverjük. A felvert tojást apránként belecsurgatva továbbverjük. Hozzáadjuk a mandulás lisztet, alaposan eldolgozzuk a vajas masszával.

A tésztából cipót formálunk, frissen tartó fóliába csavarjuk, kissé ellapítjuk és legalább 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát két réteg sütőpapír között 3 mm vékonyra kinyújtjuk (lásd a képen), majd kb. 8 cm hosszú, ovális szaggatóval 20 formát szúrunk ki belőle. Minden második közepébe - kicsi, kerek kiszúró vagy habzsák közepes méretű csőrének segítségével - két, kb. 1-1,5 cm átmérőjű lyukat vágunk. A tészta felét az egyik előkészített sütőlemezre fektetjük, a maradék tésztát további felhasználásig visszatesszük a hűtőszekrénybe.

4. A kekszeket a sütőben aranyszínűre sütjük (kb. 10 perc). Azonnal leemeljük a sütőlemezről, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. A maradék tésztát hasonlóképpen dolgozzuk fel.

5. A sárgabaracklekvárt kis lángon felmelegítjük, és megkenjük vele az egészben hagyott kekszeket. Mindegyik tetejére egy-egy lyukas kekszet illesztünk, finoman összenyomjuk a két tésztát.

6. A pápaszemekre porcukrot szitálunk. A málnalekvárt simára keverjük, szűk csőrű habzsákba kanalazzuk, és megtöltjük vele a kekszeken található lyukakat. Habzsák hiányában egy teáskanál végéről is a lyukakba csepegtethetjük a lekvárt.

7. Fogyasztás előtt 30 percig hűtjük.

Pápaszemek
A francia eredetű, mulatságos kekszfajta különösen a gyerekek körében kedvelt, ám délutáni tea mellé is remek választás.
Pápaszemek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1874 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Aprósütemények Aprósütemények
(Vince Kiadó, 2008)

Ismeri Ön a földimogyorókrémes vagy a festett kekszet? Ebben a könyvben különleges ínyencségeket talál a világ minden tájáról. Kipróbálásra érdemes az amerikai chocolate chip cookies, az olasz lágy amaretti vagy a bécsi ujjak... bővebben...
Pápaszemek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Aprósütemények Aprósütemények
(Vince Kiadó, 2008)

Ismeri Ön a földimogyorókrémes vagy a festett kekszet? Ebben a könyvben különleges ínyencségeket talál a világ minden tájáról. Kipróbálásra érdemes az amerikai chocolate chip cookies, az olasz lágy amaretti vagy a bécsi ujjak... bővebben...
tippek, fortélyok