Éponges

Szivacsok

Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Éponges
Adag: 2 tepsi (20 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg apróra vágott mandula
5 dkg hámozott, reszelt mandula
5 dkg porcukor
2 és fél dkg kristálycukor
2 db tojás
A sütőlemezek kikenéséhez:
igény szerint olvasztott vaj
A sütőlemezek meghintéséhez:
kevés liszt

Elkészítés:

1. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. Két sütőlemezt vajjal kikenünk és liszttel meghintünk, majd a felesleges lisztet lerázzuk.

2. A tojásfehérjéből egy csipet kristálycukorral - kézi vagy elektromos habverővel - 2 perc alatt lágy habot verünk. Közben lassan beleszórjuk a maradék cukrot, azzal együtt továbbverjük. A porcukrot összekeverjük a reszelt mandulával, majd óvatosan a habba forgatva, alaposan elvegyítjük benne.

3. A massza felét közepes csillagbetéttel ellátott habzsákba szedjük, és 3 cm átmérőjű, kis kerek halmokat nyomunk belőle az egyik előkészített sütőlemezre. A massza másik felét hasonlóképpen dolgozzuk fel. Megszórjuk az apróra vágott mandulával, a sütőben 7-10 perc alatt aranyszínűre sütjük. A sütőlemezről levéve, rácson hagyjuk kihűlni.

4. A kihűlt halmocskákat párosával, málnalekvár segítségével összeragasztjuk, majd megszórjuk porcukorral.

A francia éponge jelentése: szivacs. A mandulás aprósütemények ugyanis valamelyest hasonlítanak a tengeri szivacsra, talán innen ered a sajátos névválasztás. A ropogós mandulaburok markáns kontrasztja a lágy, habos tölteléknek.
Légkeveréses sütő hiányában az egyszerre berakott két sütőlemezt a sütés félidejében cseréljük meg.
Éponges
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2801 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Aprósütemények Aprósütemények
(Vince Kiadó, 2008)

Ismeri Ön a földimogyorókrémes vagy a festett kekszet? Ebben a könyvben különleges ínyencségeket talál a világ minden tájáról. Kipróbálásra érdemes az amerikai chocolate chip cookies, az olasz lágy amaretti vagy a bécsi ujjak... bővebben...
Éponges
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Aprósütemények Aprósütemények
(Vince Kiadó, 2008)

Ismeri Ön a földimogyorókrémes vagy a festett kekszet? Ebben a könyvben különleges ínyencségeket talál a világ minden tájáról. Kipróbálásra érdemes az amerikai chocolate chip cookies, az olasz lágy amaretti vagy a bécsi ujjak... bővebben...
van itthon