Gőzölt narancsos sütemény

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Gőzölt narancsos sütemény
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 nagy hámozott narancs
1 teáskanál sütőpor
1 db narancs reszelt héja
2 db tojás
18 dkg liszt
15 dkg puha vaj
kevés tej
A narancsszószhoz:
½ teáskanál étkezési keményítő
2 db tojás
3 és fél dl narancslé
1 teáskanál Grand Marnier likőr
vagy
1 teáskanál Cointreau likőr

Elkészítés:

1. Egy felfelé szélesedő (1,25 literes, felül 15 cm átmérőjű) formát kivajazunk. Kivágunk két, kb. 25 cm átmérőjű kört, az egyiket sütőpapírból, a másikat alufóliából. A papírkört az alufóliára fektetjük, és bekenjük vajjal.

2. A lekvárral kikenjük a formát. A narancsot vékony szeletekre vágjuk. A formát teljesen kibéleljük narancsszeletekkel.

3. Keverőtálban a vajat fakanállal vagy gépi habverővel habosra keverjük. Lassan hozzáadjuk a cukrot, azzal is habosra keverjük. Hozzáadjuk a narancshéjat, majd egyenként a tojásokat, és mindegyikkel jól eldolgozzuk. A lisztet és a sütőport a masszába szitáljuk, jól összekeverjük. Kevés tejet is adhatunk hozzá, hogy lágyabb legyen.

4. Akkora fazékban, melynek peremére a forma ráültethető, vizet forralunk. A masszát azonnal a formába kanalazzuk. Befedjük a papír-, majd a fólialappal, konyhai cérnával rögzítjük, végül tűvel megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz eltávozhasson. A formát a vízgőz fölé helyezzük, és a tésztát bő 1,5 órán át gőzöljük, amíg nyomásra visszapattan. A gőzölés alatt a víznek folyamatosan gyöngyöznie kell. Ha szükséges, a hiányzó vizet pótoljuk.

5. A kész süteményt óvatosan leemeljük a vízfürdőről. Eltávolítjuk róla az alufóliát és a sütőpapírt, majd óvatosan előmelegített tányérra borítjuk. (Ha nem azonnal tálaljuk, visszahelyezzük a formát, hogy ne száradjon ki).

6. A narancsszószhoz kisebb fazékban a narancslevet felforraljuk. A tojássárgáját, az étkezési keményítőt és a cukrot másik tálban sűrű krémmé keverjük. A forró narancslevet a krémhez öntjük, belekeverjük, majd az egészet visszaöntjük a fazékba. A szószt állandó kevergetés mellett besűrítjük.

7. Levesszük a tűzről, átszűrjük. Belekeverjük a narancslikőrt. Ha nem azonnal tálaljuk, finoman megcukrozzuk a szósz tetejét, hogy ne bőrösödjön. A cukrot a tálalás előtt belekeverjük, és hidegen vagy melegen tálaljuk.

Ez a könnyű és roppant illatos torta a lehető legjobb választás borús téli estékre. Narancs- vagy vaníliaszósszal tálaljuk.
Gőzölt narancsos sütemény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1518 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
Gőzölt narancsos sütemény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
lexikon