Gőzölt narancsos sütemény



Elkészítés:
1. Egy felfelé szélesedő (1,25 literes, felül 15 cm átmérőjű) formát kivajazunk. Kivágunk két, kb. 25 cm átmérőjű kört, az egyiket sütőpapírból, a másikat alufóliából. A papírkört az alufóliára fektetjük, és bekenjük vajjal.
2. A lekvárral kikenjük a formát. A narancsot vékony szeletekre vágjuk. A formát teljesen kibéleljük narancsszeletekkel.
3. Keverőtálban a vajat fakanállal vagy gépi habverővel habosra keverjük. Lassan hozzáadjuk a cukrot, azzal is habosra keverjük. Hozzáadjuk a narancshéjat, majd egyenként a tojásokat, és mindegyikkel jól eldolgozzuk. A lisztet és a sütőport a masszába szitáljuk, jól összekeverjük. Kevés tejet is adhatunk hozzá, hogy lágyabb legyen.
4. Akkora fazékban, melynek peremére a forma ráültethető, vizet forralunk. A masszát azonnal a formába kanalazzuk. Befedjük a papír-, majd a fólialappal, konyhai cérnával rögzítjük, végül tűvel megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz eltávozhasson. A formát a vízgőz fölé helyezzük, és a tésztát bő 1,5 órán át gőzöljük, amíg nyomásra visszapattan. A gőzölés alatt a víznek folyamatosan gyöngyöznie kell. Ha szükséges, a hiányzó vizet pótoljuk.
5. A kész süteményt óvatosan leemeljük a vízfürdőről. Eltávolítjuk róla az alufóliát és a sütőpapírt, majd óvatosan előmelegített tányérra borítjuk. (Ha nem azonnal tálaljuk, visszahelyezzük a formát, hogy ne száradjon ki).
6. A narancsszószhoz kisebb fazékban a narancslevet felforraljuk. A tojássárgáját, az étkezési keményítőt és a cukrot másik tálban sűrű krémmé keverjük. A forró narancslevet a krémhez öntjük, belekeverjük, majd az egészet visszaöntjük a fazékba. A szószt állandó kevergetés mellett besűrítjük.
7. Levesszük a tűzről, átszűrjük. Belekeverjük a narancslikőrt. Ha nem azonnal tálaljuk, finoman megcukrozzuk a szósz tetejét, hogy ne bőrösödjön. A cukrot a tálalás előtt belekeverjük, és hidegen vagy melegen tálaljuk.