Gyümölcsös tallér vaníliasziruppal

Sablés aux fruits secs

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A gyümölcsös sziruphoz:
8 db kimagozott datolya
8 db kimagozott aszalt sárgabarack
8 db kimagozott aszalt szilva
1 rúd vanília
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál pisztácia
1 db Julienre vágott sárgarépa
1 evőkanál mazsola
1 evőkanál szeletelt mandula
Az omlós tésztához:
17 és fél dkg hideg, kockára vágott vaj
6 dkg porcukor
25 dkg liszt
1 teáskanál vaníliás cukor
kevés

Elkészítés:

1. A tésztához a száraz hozzávalókat munkalapra szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk, beletesszük a vajkockákat, és ujjbeggyel az egészet jól formázható tésztagömbbé gyúrjuk. Óvatosan kilapítjuk, és két réteg sütőpapír közé téve 5 mm vastagságúra nyújtjuk. Tepsibe terítjük, és legalább 20 percre a hűtőbe tesszük.

2. A gyümölcsös sziruphoz, kis edényben, felforralunk bő 2,5 dl vizet a hosszában kettévágott vaníliarúddal és a cukorral. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a szilvát, a sárgabarackot, a datolyát, a mazsolát, és a sárgarépát. Lefedjük, 10 percig pihentetjük. A vaníliarudat kidobjuk, a gyümölcsöket alaposan lecsepegtetjük, és félretesszük. A folyadékot felforraljuk, erős lángon 5-10 perc alatt sziruppá befőzzük.

3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztáról lehúzzuk a felső réteg papírt, és hullámos formával 4 darab, 10 cm átmérőjű tallért szaggatunk belőle. Kivajazott tepsibe tesszük, a sütőben aranybarnára sütjük (10 perc).

4. A gyümölcsöket elosztjuk a négy talléron. Megszórjuk a pisztáciával, a szezámmaggal és a szeletelt mandulával. A szirupot a tallérok köré öntjük. Vaníliával ízesített mascarponéval vagy tejszínhabbal is tálalhatjuk.

Szemet gyönyörködtető élményt nyújtanak az aszalt gyümölcsök őszi színei omlós tésztára halmozva - ez a desszert Franciaországban sablés aux fruits secs néven közismert.
Igen testes édes, nemesrothadás nélküli, magas savtartalmú fehérbor illik hozzá.
Gyümölcsös tallér vaníliasziruppal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1396 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
Gyümölcsös tallér vaníliasziruppal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
ételfotó