Gyömbéres rebarbaratorta karamellmártással

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Gyömbéres rebarbaratorta karamellmártással
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg tisztított, kockára vágott rebarbara
1 teáskanál finomra vágott kandírozott gyömbér
4 db tojás
10 dkg liszt
1 teáskanál sötét szirup
10 dkg barna cukor
A karamellmártáshoz:
2 dl zsíros tejszín
15 dkg barna cukor
5 dkg vaj
1 teáskanál sötét szirup
A sütőforma kikenéséhez:
kevés vaj
vagy
kevés margarin

Elkészítés:

1. Kivajazunk egy 20 cm átmérőjű, kb. 6 cm mély tortaformát, az alját kibéleljük sütőpapírral. Egy fazekat félig megtöltünk vízzel, felforraljuk, és levesszük a tűzről.

2. Fém keverőtálba felütjük a tojásokat, hozzáadjuk a barna cukrot, és a tálat vízzel teli fazékra helyezzük úgy, hogy a tál alja ne érjen a vízhez. A tojásos keverékből habverővel sűrű krémet keverünk. A tálat leemeljük a vízfürdőről, és a krémet addig keverjük, amíg kihűl. Óvatosan a krémhez szitáljuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a gyömbért.

3. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. A rebarbara felét elosztjuk a tortaformában, rákenjük a tésztamasszát, majd rászórjuk a maradék rebarbarát. A sütőben 30-40 percig sütjük, amíg a torta megszilárdul, és tűpróbánál a tű tiszta marad.

4. A karamellmártáshoz a tejszínt egy kis lábosban, kis lángon felmelegítjük, azért, hogy a karamell hozzáadásakor ne ugorjon össze. A barna cukrot egy másik edényben, nagy lángon, folyamatosan kevergetve melegítjük. Amikor olvadni kezd, levesszük a tűzről, belekeverjük a tejszínt, majd a vajat. Ízlés szerint adunk hozzá sötét szirupot és gyömbért. Melegen tartjuk.

5. A kész tortát tányérra borítjuk, a formát meg a papírt eltávolítjuk. Átfordítjuk, és a mártást a torta köré merjük. Tálalhatjuk egy gombóc vaníliafagylalttal.

A barna cukor és a sötét szirup tökéletesen harmonizál a savanykás rebarbarával ebben a téli desszertben. A kandírozott gyömbért ízlés szerinti mennyiségben adjuk hozzá.
Ez a torta jól mélyhűthető. Mikrohullámú sütőben, lefedve engedjük fel.
Gyömbéres rebarbaratorta karamellmártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1497 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
Gyömbéres rebarbaratorta karamellmártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
lexikon