Florentin

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Florentin
Adag: 2 tepsi (25-30 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dkg hámozott mandula
10 dkg apróra vágott kandírozott narancshéj
25 dkg darabolt tortabevonó
másfél evőkanál tejszín
3 dkg darabolt koktélcseresznye
12 dkg vaj
igény szerint olvasztott vaj

Elkészítés:

1. Két sütőlemezt az olvasztott vajjal kikenünk.

2. A vajat egy kisebb főzőedényben felolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, lassú tűzön felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A cukrozott narancshéjat (vagy fele-fele narancs- és citromhéjat), a cseresznyét és a durvára vágott mandulát hozzáadjuk, jól elkeverjük. A tejszínből félkemény habot verünk, óvatosan beleforgatjuk a masszába. Kb. 10 percre félretesszük pihenni, míg a massza kihűl és megdermed.

3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A massza feléből egy-egy púpozott teáskanálnyi adagot teszünk az egyik sütőlemezre, megfelelő távolságot hagyva közöttük, mert különben sütéskor a tésztadarabok összenőnek. A sütőben kb. 5 percig sütjük, majd a szétterülő halmocskákat egy peremén kivajazott üvegpohárral megformázzuk oly módon, hogy körkörös mozdulatokkal kicsit összecsúsztatjuk-rázzuk a még lágy masszát. 4 percre visszatesszük a sütőbe, azután újra megformázzuk. 3 percig hűlni hagyjuk, majd széles pengéjű késsel óvatosan leválasztjuk a sütőlemezről, rácsra téve hűlni hagyjuk. A maradék tésztával hasonlóképpen járunk el.

4. A csokoládébevonathoz az apróra vágott tortabevonót vízfürdőben felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. Vékonyan megkenjük vele minden florentin alját, és a csokoládés oldalával felfelé fordítva visszatesszük a rácsra. Villával hullámvonalat húzunk a még puha mázra, majd szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen megdermedni (kb. 10 perc).

A florentin (vagy a még fel nem használt nyers massza) légmentesen lezárt dobozban egy hétig is eláll.
A cukor, vaj, tejszín, mandula és cukrozott narancshéj csodálatos kombinációját gyakran sorolják az osztrák cukrászat remekei közé, holott eredetileg Olaszországból származik. A ropogós florentin alját hagyományosan csokoládémáz borítja, de ezt el is hagyhatjuk.
Ha falatnyi süteményeket szeretnénk készíteni, fél teáskanálnyi adagokat tegyünk a masszából sütőlemezre.
Florentin
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3236 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Aprósütemények Aprósütemények
(Vince Kiadó, 2008)

Ismeri Ön a földimogyorókrémes vagy a festett kekszet? Ebben a könyvben különleges ínyencségeket talál a világ minden tájáról. Kipróbálásra érdemes az amerikai chocolate chip cookies, az olasz lágy amaretti vagy a bécsi ujjak... bővebben...
Florentin
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Aprósütemények Aprósütemények
(Vince Kiadó, 2008)

Ismeri Ön a földimogyorókrémes vagy a festett kekszet? Ebben a könyvben különleges ínyencségeket talál a világ minden tájáról. Kipróbálásra érdemes az amerikai chocolate chip cookies, az olasz lágy amaretti vagy a bécsi ujjak... bővebben...
recepttár