Gyöngéd pillanatok



Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Két sütőlemezt az olvasztott vajjal vékonyan kikenünk. A vajat a porcukorral és a citromhéjjal (ehhez kezeletlen gyümölcsöt használjunk) - fakanállal vagy elektromos habverővel - habosra keverjük.
2. Hozzáadunk 1 tojássárgáját, alaposan elkeverjük. Hozzászitáljuk a lisztet is, és fakanállal kidolgozzuk.
3. A sima, lágy massza felét közepes nyílású, csillagbetétes nyomózsákba szedjük, és 1,5-2 cm átmérőjű rózsákat nyomunk belőle az egyik sütőlemezre, megfelelő távolságot hagyva közöttük (lásd a képen). A sütőbe tesszük, 10-12 perc alatt a kis sütemények széle aranyszínűre pirul, akkor sütőrácsra téve hűlni hagyjuk. A megmaradt tésztamennyiséggel hasonlóképpen járunk el.
4. A vajkrémhez kis főzőedényben 6 dkg cukrot 1 evőkanál vízzel, folyamatos keverés mellett, lassan forráspontig hevítünk. Ha az edény szélét vízbe mártott ecsettel megkenjük, megakadályozhatjuk a cukor kikristályosodását. Amint a cukorszirup forrni kezd, nem keverjük tovább, de 3-5 percig tovább gyöngyöztetjük. Közben a másik tojásfehérjéből fényes, kemény habot verünk. A gyöngyöző szirupot egyenletes, vékony sugárban a tojáshabhoz öntjük, majd addig verjük, míg kihűl. Ezután kisebb adagokban hozzáadjuk a puha vajat, majd az egész masszát simára keverjük.
5. A kisült tésztadarabok egyik felét a simára kevert lekvárral megkenjük. A másik adag halmocskák aljára habzsákból egy kevés vajkrémet nyomunk, a két felet összeillesztjük. Tálra rendezzük, a porcukorral meghintve kínáljuk.
![]() |