Habos citromtorta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető olcsó
Habos citromtorta
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A citromtöltelékhez:
3 db citrom leve
5 dl forrásban lévő víz
3 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 kiskanál reszelt citromhéj
A habhoz:
2 és fél evőkanál víz
4 db tojás
20 dkg porcukor
A szóráshoz:
2 dkg porcukor
A tésztához:
20 dkg finomliszt
10 dkg kockára vágott vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 kiskanál porcukor
2 kiskanál víz
1 db tojás
1 csipet

Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet a cukorral és csipetnyi sóval összekeverjük, és a vajjal ujjbegyünkkel összemorzsoljuk. A tojást a vaníliás cukorral meg a vízzel összekeverjük, és lassan a tésztába dolgozzuk. Kidolgozzuk, és ha túl lágy lenne, még egy kevés lisztet gyúrunk bele. Folpackba csomagolva 20 percre jégbe hűtjük.

2. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) bemelegítjük. A tésztát két fólia között akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy 24 cm átmérőjű kerek tortaformát. 10 percig a sütőben „vakon" sütjük (lásd lent), majd a babot vagy rizst kiöntve belőle, a fóliát eltávolítva még 10 percre a sütőbe visszatesszük. Utána kihűtjük.

3. A töltelékhez egy nagyobb fazékban vizet forralunk. Egy kisebb edényben a habhoz felhasználandó tojásokból háromnak a sárgáját a cukorral habosra keverjük, a citromhéjat, levet és a vajat hozzáadjuk. A kisebb edényt a forrásban lévő lábasba állítva, a krémet kevergetve 15-20 perc alatt sűrű krémmé főzzük. A forró krémet a kihűlt tésztába öntjük.

4. A habhoz a cukrot a vízben feloldjuk, és habot készítünk belőle (lásd lent).

5. A habot 1 cm-es nyílású habzsákba töltjük, és körkörösen a krém tetejére nyomjuk. A tetejét porcukorral meghintjük, és 5 percig sütjük, hogy a hab megkeményedjen. Ahhoz, hogy megszilárduljon, a sütőből kivéve 20 percig hűtjük.

"Vakon sütés":

1. A formát a kinyújtott tésztával kibéleljük, kis tésztagolyó segítségével a forma széléhez nyomkodjuk (1. kép).

2. A forma szélén a sodrófát végighúzzuk (2. kép), hogy a kilógó részeket leválasszuk. 10 percre jégbe hűtjük.

3. A tésztát megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz elillanhasson. A belsejébe sütőpapírt fektetünk, és szárazbabbal vagy rizzsel megtöltjük (3. kép). A recept szerint megsütjük.

4. A papír segítségével a babot vagy rizst eltávolítjuk (4. kép), de nem dobjuk ki, mert máskor is felhasználjuk.

Hab készítése:

A szirupot addig kell főzni, amíg 1 kiskanálnyit hideg vízbe cseppentve belőle kis golyóvá nem áll össze. A formáját megtartja, de ha összenyomjuk, rugalmas (5. kép).

A tojásfehérjét félkeményre verjük, majd a meleg szirupot apránként belecsorgatjuk (6.kép). Tovább verjük, amíg sűrűvé, csillogóvá nem vált.

Habos citromtorta Habos citromtorta Habos citromtorta Habos citromtorta Habos citromtorta Habos citromtorta
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.
Habos citromtorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3662 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek Desszertek
(Vince Kiadó, 2008)

A hétköznapi vagy az ünnepi étkezések - valljuk be - kevesebbet érnek egy jóízű zárófogás, egy igazi desszert nélkül. Az egyszerű bundás alma éppúgy méltó befejezésül szolgálhat, mint a rakott gyümölcs. Választhatjuk az... bővebben...
Habos citromtorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek Desszertek
(Vince Kiadó, 2008)

A hétköznapi vagy az ünnepi étkezések - valljuk be - kevesebbet érnek egy jóízű zárófogás, egy igazi desszert nélkül. Az egyszerű bundás alma éppúgy méltó befejezésül szolgálhat, mint a rakott gyümölcs. Választhatjuk az... bővebben...
bevásárlólista