Steak- és vesepuding

Steak and kidney pudding

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Steak- és vesepuding
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg kockára vágott marhahátszín
20 dkg darabolt borjúvese
vagy
20 dkg darabolt marhavese
1 evőkanál Worcestershire szósz
2 fej finomra vágott vöröshagyma
5 dkg darabolt csiperkegomba
2 evőkanál liszt
2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint
A tésztához:
35 dkg liszt
¾ csomag sütőpor
17 és fél dkg marhafaggyú
kevés

Elkészítés:

1. Kizsírozunk egy 1,5 literes, kerek felfújtasformát. 2 evőkanál lisztet egy nagy tálba szórunk, sóval, borssal ízesítjük. Beleforgatjuk a steak- és a vesedarabokat, majd hozzáadjuk a gombát, a hagymát, a petrezselymet meg a Worcestershire szószt is. Megkeverjük, sózzuk, borsozzuk, félretesszük.

2. A tésztához a lisztet a sütőporral és kevés sóval tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a darált marhafaggyút. Egy késsel összekeverjük, majd a víz fokozatos hozzáadásával rugalmas tésztát gyúrunk belőle.

3. A tészta kétharmadát a felfújtasforma átmérőjével kb. megegyező nagyságúra kinyújtjuk. Óvatosan a formába terítjük, úgy, hogy a peremén túllógjon, és teljesen ráncmentes legyen. A maradék tésztából kb. 1,5 cm vastag fedelet gyúrunk, félretesszük. A kibélelt formát megtöltjük a húsos keverékkel, és teljesen feltöltjük a húslével. A kilógó tésztát behajtjuk, benedvesítjük. Befedjük a másik tésztadarabbal, jól lenyomkodjuk.

4. Egy nagy fazékban vizet forralunk. A formát lefedjük sütőpapírral, majd alufóliával, ráhelyezünk egy konyharuhát, és konyhai cérnával megkötjük a perem alatt. A konyharuha végeiből a forma felett fogantyút kötünk. A pudingot a gyöngyöző víz felett 4 órán át gőzöljük. Szükség esetén újratöltjük a vizet.

5. A konyharuhát, az alufóliát és a sütőpapírt eltávolítjuk, a formát kívülről megtisztítjuk. Ezután tiszta szalvétát terítünk a forma köré és a pudingot így tálaljuk. Tálra kiborítva is kínálhatjuk.

Ez a híres angol étel Sussexből származik, és nem más, mint tésztában sütött, steak- és vesedarabokból álló gazdag ragu, amely gombával - akár laskával is - tovább gazdagítható.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Steak- és vesepuding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4015 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
Steak- és vesepuding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
bevásárlólista