Mandulás rebarbaratorta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Mandulás rebarbaratorta
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 szál vékonyra szeletelt rebarbara
2 evőkanál hámozott, szeletelt mandula
2 evőkanál málnalekvár
2 evőkanál baracklekvár
3 kiskanál víz
A mandulakrémhez:
2 kiskanál reszelt citromhéj
2 db tojás
1 evőkanál rétesliszt
10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
A szóráshoz:
2 dkg porcukor
A tésztához:
20 dkg finomliszt
1 csipet
1 db tojás
12 dkg puha vaj
3 evőkanál porcukor

Elkészítés:

1. A tésztához a cukrot a vajjal fakanállal kikeverjük, és a simára kevert tojást apránként beledolgozzuk. A liszttel meg a sóval gyorsan összegyúrjuk, és a tésztacipót két folpack között 1 cm vastagra nyújtva, 20 percre jégbe hűtjük.

2. A mandulakrémhez a vajat a cukorral meg a citromhéjjal kikeverjük, és a tojásokat apránként beleverjük. A mandulát és a lisztet hozzáadjuk.

3. A tésztát meglisztezett deszkán akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy 20 cm átmérőjű kerek formát, de kétujjnyi magas pereme is legyen. Az alját villával megszurkáljuk, és málnalekvárral megkenjük. A mandulakrémet rákenjük, és a rebarbaraszeleteket ráfektetjük. A mandulaszemeket rányomkodjuk, és 20 percre jégbe hűtjük.

4. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) bemelegítjük. A sütőbe téve 10 percig sütjük, majd a hőfokot 160 °C-ra (gáz 2. fokozat) mérsékelve a tortát még 30-35 percig a sütőben hagyjuk, hogy a mandula kissé megpiruljon.

5. A lekvárt a vízzel felforraljuk, és azon forrón a kihűlt tortára kenjük, porcukorral meghintjük.

Nemcsak a savanykás rebarbarával, de szilvával, őszi- és sárgabarackkal, sőt körtével is készítik ezt a nagyszerű tortát. Gyakran tejszínhabot, sőt fagylaltot is tálalnak hozzá.
A tortát egy nappal korábban is megsüthetjük, a hűtőszekrényben remekül eláll.
Lehetőleg minél kevesebbet érjünk hozzá meleg kezünkkel a tésztához. Könnyebben bánunk vele, ha a különböző műveletek között jégbe hűtjük. A lisztet a vajjal és a cukorral konyhai robotgéppel is összekeverhetjük. Utána már a kezünkkel, de gyorsan gyúrjuk össze a tojással meg a sóval, és cipóba formázzuk.
Mandulás rebarbaratorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1382 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek Desszertek
(Vince Kiadó, 2008)

A hétköznapi vagy az ünnepi étkezések - valljuk be - kevesebbet érnek egy jóízű zárófogás, egy igazi desszert nélkül. Az egyszerű bundás alma éppúgy méltó befejezésül szolgálhat, mint a rakott gyümölcs. Választhatjuk az... bővebben...
Mandulás rebarbaratorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek Desszertek
(Vince Kiadó, 2008)

A hétköznapi vagy az ünnepi étkezések - valljuk be - kevesebbet érnek egy jóízű zárófogás, egy igazi desszert nélkül. Az egyszerű bundás alma éppúgy méltó befejezésül szolgálhat, mint a rakott gyümölcs. Választhatjuk az... bővebben...
twitter