Bajor vaníliapuding

Créme bavaroise

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető olcsó
Bajor vaníliapuding
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dl tej
3 evőkanál porcukor
2 db tojás
másfél dl tejszín
½ kiskanál zselatinpor
vagy
3 lap zselatin
A forma kikenéséhez:
2 dkg vaj

Elkészítés:

1. Négy kis (1/4 literes) formát kissé kikenünk. A zselatinlapokat vagy port a feloldjuk, az alábbiak szerint:

Néhány percre hideg vízbe áztatjuk (1.kép). A lapokat szétbontjuk, nehogy összetapadjanak. Amikor megpuhultak, a vízből óvatosan kiemeljük (2. kép), sőt ki is nyomkodjuk.

2. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. A hosszában felhasított vaníliarudat a tejben 1-2 percig főzzük.

3. A krémet megfőzzük (lásd lent), és a feloldott zselatint beleszűrjük. Az edényt hideg vizes tálba állítva, kevergetve kihűtjük, nehogy megbőrösödjön.

4. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és a szintén habbá vert tejszínnel együtt evőkanállal a krémbe forgatjuk, nehogy összetörjön.

5. A kis formákba töltjük, és 60 percre a hűtőszekrénybe rakjuk, hogy megdermedjen. Tálalás előtt a szélét meglazítva a kis pudingokat tányérra borítjuk, ha nem jön ki azonnal, a forma oldalát kissé megütögetjük, vagy egy pillanatra meleg vízbe mártjuk.

Vaníliakrém főzése:

A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Habverővel kevergetve a forró tejet apránként beledolgozzuk (3. kép). Egy másik edénybe áttöltjük.

Kis lángon 10-15 percig fakanállal keverjük (4. kép). Akkor jó, ha a krém a kanálra tapad. Forralni nem szabad, mert a tojás összekap.

A még meleg krémet sűrű szűrőn átszűrjük (5. kép), nehogy csomós maradjon.

Bajor vaníliapuding Bajor vaníliapuding Bajor vaníliapuding Bajor vaníliapuding Bajor vaníliapuding
A tojásfehérjét csak az utolsó percben verjük habbá, mert ha áll, nedvességet ereszt, és a felfújtat is felhígítja. Könnyebb felverni, ha csipetnyi cukrot is adunk a tojásfehérjéhez.
Ezt a tejszínes-tojásos krémet csokoládéval, kávéval vagy gyümölccsel is ízesíthetjük, így egy receptből többféle változatot is készíthetünk. Fontos, hogy vaníliarudat vegyünk hozzá, mert csak ettől lesz igazán zamatos.
A krémet teljesen hűtsük ki, mielőtt a tejszínhabot belekevernénk, mert különben összeeshet. (Kevésbé esik össze a puding, ha a tejszínt un. habfixáló porral verjük fel.)
Bajor vaníliapuding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1755 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek Desszertek
(Vince Kiadó, 2008)

A hétköznapi vagy az ünnepi étkezések - valljuk be - kevesebbet érnek egy jóízű zárófogás, egy igazi desszert nélkül. Az egyszerű bundás alma éppúgy méltó befejezésül szolgálhat, mint a rakott gyümölcs. Választhatjuk az... bővebben...
Bajor vaníliapuding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek Desszertek
(Vince Kiadó, 2008)

A hétköznapi vagy az ünnepi étkezések - valljuk be - kevesebbet érnek egy jóízű zárófogás, egy igazi desszert nélkül. Az egyszerű bundás alma éppúgy méltó befejezésül szolgálhat, mint a rakott gyümölcs. Választhatjuk az... bővebben...
most van szezonja