Fűszeres körte narancsvajjal



Elkészítés:
1. A citrom és 1 narancs sárga héját burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk, a fehér bundát lebontjuk, eldobjuk. A sárga héjakat 2 liter vízben 50 deka cukorral és batisztkendőbe kötött fűszerekkel addig főzzük, amíg a cukor fel nem oldódott.
2. A körtét meghámozzuk, de egészben hagyjuk, és a fűszeres szirupra rakjuk. Kb. 20 perc alatt puhára főzzük, majd a levében hagyjuk kihűlni. A főzésidő a körte minőségétől is függ: akkor jó, ha a gyümölcs húsa megpuhult, de még nem túl lágy.
3. A narancsvajhoz a narancslevet kis lábasban egyharmadára beforraljuk, majd a tűzről lehúzva a vajdarabokat apránként belerakjuk. A narancslikőrrel ízesítjük, és félretesszük.
4. A maradék narancsról a sárga héjat lehántjuk, csíkokra aprítjuk. A fehér bundát is lebontjuk róla, mert ettől keserűvé válhat, és eldobjuk. A narancsot keresztben félbevágjuk, a magokat gondosan eltávolítjuk, és éles késsel a cikkeket kivágjuk.
5. A narancshéjat vízzel leöntve felforraljuk, majd nemcsak leszűrjük, de hideg vízzel le is öblítjük. 1,6 dl vízzel meg a maradék cukorral kb. 20 perc alatt sziruppá főzzük, és tálkába szűrjük. A levet a narancsos vajjal összekeverjük, a héjat papírtörlőre terítve megszikkasztjuk.
6. Két kihűlt körtét félbevágunk, a magházát kiszedjük, a húsát vékonyan felszeletelve a tányérokra terítjük. 1-1 egész körtét ültetünk rá, és a narancsos vajjal meglocsoljuk, a főtt narancshéjcsíkokkal díszítjük. A tányér szélére mentaleveteket rakunk.