Fűszeres körte narancsvajjal

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Fűszeres körte narancsvajjal
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
80 dkg narancs
6 db körte
1 db félbevágott vaníliarúd
3 db fahéj
4 szem csillagánizs
3 szem szegfűszeg
1 db citrom
20 dl víz
A díszítéshez:
néhány mentalevél
A narancsvajhoz:
12 dkg kockára vágott vaj
4 dl narancslé
2 evőkanál Cointreau likőr
1 ⅔ dl víz

Elkészítés:

1. A citrom és 1 narancs sárga héját burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk, a fehér bundát lebontjuk, eldobjuk. A sárga héjakat 2 liter vízben 50 deka cukorral és batisztkendőbe kötött fűszerekkel addig főzzük, amíg a cukor fel nem oldódott.

2. A körtét meghámozzuk, de egészben hagyjuk, és a fűszeres szirupra rakjuk. Kb. 20 perc alatt puhára főzzük, majd a levében hagyjuk kihűlni. A főzésidő a körte minőségétől is függ: akkor jó, ha a gyümölcs húsa megpuhult, de még nem túl lágy.

3. A narancsvajhoz a narancslevet kis lábasban egyharmadára beforraljuk, majd a tűzről lehúzva a vajdarabokat apránként belerakjuk. A narancslikőrrel ízesítjük, és félretesszük.

4. A maradék narancsról a sárga héjat lehántjuk, csíkokra aprítjuk. A fehér bundát is lebontjuk róla, mert ettől keserűvé válhat, és eldobjuk. A narancsot keresztben félbevágjuk, a magokat gondosan eltávolítjuk, és éles késsel a cikkeket kivágjuk.

5. A narancshéjat vízzel leöntve felforraljuk, majd nemcsak leszűrjük, de hideg vízzel le is öblítjük. 1,6 dl vízzel meg a maradék cukorral kb. 20 perc alatt sziruppá főzzük, és tálkába szűrjük. A levet a narancsos vajjal összekeverjük, a héjat papírtörlőre terítve megszikkasztjuk.

6. Két kihűlt körtét félbevágunk, a magházát kiszedjük, a húsát vékonyan felszeletelve a tányérokra terítjük. 1-1 egész körtét ültetünk rá, és a narancsos vajjal meglocsoljuk, a főtt narancshéjcsíkokkal díszítjük. A tányér szélére mentaleveteket rakunk.

A körte önmagában is zamatos, de még finomabb, ha vaníliarúddal, ánizzsal fűszerezzük. Amikor még narancsvajat is adunk hozzá, esetleg cukrozott narancshéjjal is megszórjuk, különleges élvezetben lehet részünk.
Sokkal finomabb, ha a körtét 1-2 nappal korábban megfőzzük, sőt a szirupban a hűtőszekrényben akár egy hétig is eltarthatjuk.
Fűszeres körte narancsvajjal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 813 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek Desszertek
(Vince Kiadó, 2008)

A hétköznapi vagy az ünnepi étkezések - valljuk be - kevesebbet érnek egy jóízű zárófogás, egy igazi desszert nélkül. Az egyszerű bundás alma éppúgy méltó befejezésül szolgálhat, mint a rakott gyümölcs. Választhatjuk az... bővebben...
Fűszeres körte narancsvajjal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek Desszertek
(Vince Kiadó, 2008)

A hétköznapi vagy az ünnepi étkezések - valljuk be - kevesebbet érnek egy jóízű zárófogás, egy igazi desszert nélkül. Az egyszerű bundás alma éppúgy méltó befejezésül szolgálhat, mint a rakott gyümölcs. Választhatjuk az... bővebben...
könyvek