Epres-narancsos charlotte

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Epres-narancsos charlotte
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 ¾ dl narancslé
22 dkg mélyhűtött eper
4 evőkanál eperlekvár
1 evőkanál porcukor
2 evőkanál zselatin
3 és fél dl tej
4 db tojás
20 dkg babapiskóta
3 evőkanál narancslikőr
2 és fél dl tejszín
néhány szem eper

Elkészítés:

1. Egy teflonserpenyőbe öntjük a narancslét, és rászórjuk a zselatint, 5 percig állni hagyjuk, majd közepes hőfokon, gyakran kevergetve feloldjuk.

2. Egy közepes nagyságú tálban kézi habverővel elkeverjük a tojássárgákat a tejjel és a sűrített tejjel, majd a keveréket apránként a zselatinos léhez keverjük. Lassú tűzön, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a fakanálra tapad (ez kb. 15 perc; forralni nem szabad, mert csomós lesz).

3. A keveréket egy nagy tálban, lefedve kb. 90 percre hűtőszekrénybe tesszük, hogy kissé megdermedjen (hideg tányérra csöppentve ne fusson szét). Időnként megkeverjük.

4.Közben az epret meghintjük a kristálycukorral, hogy levet eresszen, majd az eperdzsemmel együtt simára turmixoljuk.

5. A turmixolt keveréket lábosba öntjük, hozzáadjuk a likőrt, a kukorica lisztet és 4 evőkanál vízzel hígítjuk. Lassú tűzön, állandóan kevergetve felforraljuk és besűrítjük (forrás után még 1 percig főzzük), majd levesszük a tűzről.

6. Egy 23 cm átmérőjű tortaforma alját és oldalait kibéleljük babapiskótával (1.kép).

7. Ha szükséges, kicsit levágunk a piskótákból, hogy pontosan fedjék a forma alját és oldalát. Négy evőkanálnyi epermasszával bekenjük az alul lévő piskótákat (lásd a Márványminta készítésénél). Szorosan lefedjük a formát, és félretesszük. A maradék epermasszát tálba tesszük, és időnként megkeverve kihűtjük.

8. Kis tálban kemény habbá verünk 3,5 dl tejszínt, majd műanyaglapáttal vagy kézi habverővel a tojáskrémhez vegyítjük.

9. A tojáskrém felét a tortaforma alján lévő piskótákra simítjuk, majd 1,5 dl epermassza következik, végül a maradék tojáskrém (lásd a Márványminta készítésénél). A felső réteg tojáskrém tetejére néhány púpozott kanál epermasszát teszünk, majd széles, lapos késsel márványosra keverjük a két tölteléket (lásd a Márványminta készítésénél). Hűtőszekrénybe tesszük, amíg megszilárdul (legalább 4 órára, de akár másnapig).

10. Tálaláskor óvatosan levesszük a tortaforma szélét, majd az édességet a forma aljával tálra csúsztatjuk. A maradék tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, és habzsákból, közepes méretű csillagcsővel a charlotte peremére nyomjuk, majd friss eperszemeket félbevágunk, és ezeket belülről a habcsík mellé rakjuk.

Márványminta készítése: Négy evőkanál epermasszát egyenletesen szétkenünk a piskótákon (a konyhai ecset jó segédeszköz) (2.kép). Az epres töltelék második rétege fölé halmozzuk a megmaradt tojáskrémet (3. kép). A kétféle töltelék vegyítésekor széles késsel, gyors mozdulatokkal összekeverjük a tojáskrémet az epres masszával (4.kép).

Epres-narancsos charlotte Epres-narancsos charlotte Epres-narancsos charlotte Epres-narancsos charlotte
Az epres-narancsos charlotte még elegánsabb lesz, ha átkötjük selyemszalaggal.
Epres-narancsos charlotte
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2336 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
Epres-narancsos charlotte
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
pinterest