Firenzei krémtorta

Zucotto

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 55 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Firenzei krémtorta
Adag: 8-10 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db piskóta
4 és fél dl tejszín
4 kávéskanál kávéaroma
6 evőkanál mandulalikőr
15 dkg porcukor
6 dkg vaj
2 evőkanál mandula

Elkészítés:

1. Egy tálat kibélelünk fóliával. A kb. 23x12 cm-es piskótalapot 1 cm vastag szeletekre, ezeket pedig átlósan kettévágjuk, hogy háromszögeket kapjunk.

2. A háromszögeket meglocsoljuk 3 evőkanál mandulalikőrrel, majd kibéleljük velük a tálat (1. kép). A maradékot félretesszük.

3. Darabokra törünk, és gőz fölött megolvasztunk 90 gramm csokoládét. A többi csokoládét durvára reszeljük. Egy tálban habosra keverjük a porcukrot a lágy vajjal.

4. Az olvasztott csokoládét a cukros vajkrémhez adjuk, és ezt a maradék likőrrel simára, habosra keverjük.

5. Egy kisebb tálban 2 kávéskanál kávéaromával kemény habbá verünk 3 dl tejszínt, és belekeverjük a reszelt csokoládét.

6. A tejszínhabos keverékkel beborítjuk a tálat bélelő piskótát (2. kép).

7. A csokoládés mandulalikőrös krémet az édesség közepére simítjuk (3. kép).

8. A maradék piskótaháromszögeket elrendezzük rajta (4. kép)

9. A tálat lefedjük, és legalább 4 órára hűtőszekrénybe tesszük.

10. Ezalatt egy kis serpenyőben, közepes lángon, gyakran kevergetve aranysárgára pirítjuk, majd kihűtjük a hántolt, durvára vágott mandulát.

11. A maradék tejszínt a megmaradt aromával lágy habbá verjük.

12. Hűtött tálra borítjuk a süteményt, és miután lehúztuk róla a fóliát, külsejét bevonjuk a kávés tejszínhabbal, a tetejét megszórjuk a pirított mandulával.

Tálaláskor vágjuk a zucottót szeletekre, majd tegyük kistányérra, hogy a rétegek jól látsszanak (5. kép).

Firenzei krémtorta Firenzei krémtorta Firenzei krémtorta Firenzei krémtorta
A remek desszert - a zuccotto - Olaszországból érkezett, ahol tökformájú speciális edényben készítik (innen a neve is, a zuccotto ugyanis olaszul "tököcskét" jelent). Nagy méretű üvegtálat is használhatunk, és ez legalább olyan jó, mint az eredeti: igen szép formájú lesz a tortánk.
A zucottót díszíthetjük egyszerűen durvára vágott pirított mandulával, de kakaóporral vagy porcukorral is megszórhatjuk.
Igen testes édes, nemesrothadásos, magas savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Piskóta

Piskóta
12 db tojás
1 csipet
1 db héja citrom
25 dkg finomliszt

Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.

A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.

A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.

A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.

Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.

Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.

Firenzei krémtorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 5194 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
Firenzei krémtorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
bevásárlólista