Krém karamellbevonattal
Katalán krém



Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt (2-es fokozat, 170°C).
2. Egy nagy tálban összekeverjük a tejszínt, a tojásokat, a porcukrot és a vaníliaaromát, majd tűzálló formába öntjük.
3. A formát egy tepsiben, melyet 2-3 cm magasságig feltöltünk forró vízzel, kb. 60 percen át a meleg sütőben gőzöljük. Amikor tartalma megszilárdult, hagyjuk kihűlni, majd legalább 4 órára hűtőszekrénybe tesszük.
4. A tálalás előtt 60 perccel megforrósítjuk a grillsütőt. A barna cukrot a krém tetejére szórjuk. Ha a cukrot szűrőn át szórjuk a krém tetejére, a bevonat egyenletes lesz, és szépen barnul (1. kép)!
5. A krémet a forró grillsütőbe tesszük, ahol 3-4 perc alatt a cukor felolvad, és ropogós bevonatot alkot a tetején. (Ha túl korán készítjük el, a karamellréteg a tálalásig megpuhul, nem lesz ropogós.)
6. Tálalás előtt egy kanál élével kissé megrepesztjük a ropogós karamellburkot, hogy alatta a puding láthatóvá váljék (2. kép).
7. Tálaláskor néhány gyümölcsszeletet teszünk a kihűlt karamellre, és mentalevéllel díszítjük. A többi gyümölcsöt külön kínáljuk mellé.
Ha a grillsütőnk nem igazán jó, ezért nehezen alakul ki egyenletes karamellréteg a krémen, választhatjuk az alábbi megoldást is. A karamellt ugyanúgy készítjük mint a karamellkrémhez: 90 gramm kristálycukrot 3 evőkanál vízben lassú tűzön felolvasztunk, felforraljuk, majd keverés nélkül forraljuk tovább, amíg halvány aranybarna lesz. Ekkor levesszük a tűzről, és gyorsan a behűtött krémre öntjük; így a szirup karamellé dermed. Hűtőszekrényben 3-4 órát állni hagyjuk, hogy a karamell kissé megpuhuljon.
![]() |
![]() |