Karamelles krém
Créme brulée



Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt (2-es fokozat, 150°C). A nagy szemcséjű kristálycukrot vastag falú edényben 4 evőkanál vízben lassú tűzön feloldjuk, felforraljuk, majd keverés nélkül tovább forraljuk, amíg színe aranybarna lesz. Ekkor levesszük a tűzről, és gyorsan 6 kerek, szív alakú vagy ovális formába öntjük.
2. A tojást, a finomított kristálycukrot és a vaníliaaromát egy nagy edényben összekeverjük.
3. Lassú tűzön meglangyosítjuk a tejet, aztán állandóan kevergetve a tojásos keverékhez öntjük.
4. A formák oldalát a karamell fölött kivajazzuk, és a vaníliás masszát a formákba szűrjük. A formákat lábosba állítjuk, amit az oldaluk fele magasságáig feltöltünk forró vízzel.
5. A massza az előmelegített sütőben 45-50 perc alatt szilárdul meg, eztán kivesszük, hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrénybe tesszük másnapig, de legalább 12 órára.
6. Közvetlenül tálalás előtt egy kis késsel meglazítjuk a formákban lévő krém oldalát, majd a megdermedt krémet hideg süteményes tányérra borítjuk. A cukros szirup lefolyhat az oldalain.
7. Tört karamellel díszítjük. Ehhez egy vastagfalú kis lábosban, mérsékelt lángon, állandóan kevergetve megolvasztjuk a cukrot, majd világosbarnára pirítjuk (kb. 6 perc). Kizsírozott sütőlapra öntjük, majd hagyjuk kihűlni. A megszilárdult karamellt nyújtófával összetörjük (lásd a képet). Ha nem azonnal használjuk fel, szorosan zárt edényben tároljuk.
![]() |