Karamelles krém

Créme brulée

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Karamelles krém
Adag: 4-5 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 db tojás
7 és fél dl tej
néhány csepp vaníliaaroma

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt (2-es fokozat, 150°C). A nagy szemcséjű kristálycukrot vastag falú edényben 4 evőkanál vízben lassú tűzön feloldjuk, felforraljuk, majd keverés nélkül tovább forraljuk, amíg színe aranybarna lesz. Ekkor levesszük a tűzről, és gyorsan 6 kerek, szív alakú vagy ovális formába öntjük.

2. A tojást, a finomított kristálycukrot és a vaníliaaromát egy nagy edényben összekeverjük.

3. Lassú tűzön meglangyosítjuk a tejet, aztán állandóan kevergetve a tojásos keverékhez öntjük.

4. A formák oldalát a karamell fölött kivajazzuk, és a vaníliás masszát a formákba szűrjük. A formákat lábosba állítjuk, amit az oldaluk fele magasságáig feltöltünk forró vízzel.

5. A massza az előmelegített sütőben 45-50 perc alatt szilárdul meg, eztán kivesszük, hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrénybe tesszük másnapig, de legalább 12 órára.

6. Közvetlenül tálalás előtt egy kis késsel meglazítjuk a formákban lévő krém oldalát, majd a megdermedt krémet hideg süteményes tányérra borítjuk. A cukros szirup lefolyhat az oldalain.

7. Tört karamellel díszítjük. Ehhez egy vastagfalú kis lábosban, mérsékelt lángon, állandóan kevergetve megolvasztjuk a cukrot, majd világosbarnára pirítjuk (kb. 6 perc). Kizsírozott sütőlapra öntjük, majd hagyjuk kihűlni. A megszilárdult karamellt nyújtófával összetörjük (lásd a képet). Ha nem azonnal használjuk fel, szorosan zárt edényben tároljuk.

Karamelles krém
A creme brulee eredeti, angol nevének (burnt cream) jelentése: "égett krém". Állítólag a cambridge-i Trinity College-ból származik. Hagyományosan nagy, lapos edényben készül, hogy a teteje a lehető legnagyobb felületen karamellizálódjon. A brulée-réteget bármilyen cukorból készíthetjük, az eredmény ennek megfelelően változik. A kristálycukor jól olvad, a lágy barna cukor karamellesebb ízt ad.
Előző nap elkészíthető, hűtőszekrényben tároljuk.
Karamelles krém
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1874 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
Karamelles krém
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
szótár