Narancslíkőrös felfújt



Elkészítés:
1. Egy nagy, teflon bevonatú lábosban lassú tűzön felolvasztjuk a vajat, és belekeverjük a lisztet. Apránként hozzáadjuk a tejet, és állandóan kevergetve besűrítjük: ha felforrt, még 1 percig főzzük.
2. Levesszük a lábost a tűzről, és kézi habverővel belekeverjük a kristálycukrot. A keveréket, miután gyorsan hozzáadtuk a 4 tojássárgát, alaposan felverjük. Időnként megkeverve langyosra hűtjük, hozzáadjuk a narancslikőrt és a narancshéjat.
3. Egy 12 dl-es felfújtformát kivajazunk, és meghintjük az alját cukorral (1. kép), mert ez a sütés során megolvad, s így a felfújt nem ragad le!
4. Előmelegítjük a sütőt (5-ös fokozat, 190°C). Közben kemény habbá verjük a 6 tojásfehérjét. A tojáshabot műanyaglapáttal vagy kézi habverővel három részletben óvatosan a tejes keverékhez vegyítjük.
5. A keveréket az előkészített formába merjük. A kanál hátával 4 cm mély árkot csinálunk körben (2. kép), az edény szélétől 2-3 centiméterre (a felfújt közepe ugyanis kicsit magasabbra nő, mint a széle, és így az elkészült szuflé cilinder formájú lesz).
6. 30-35 percig, tűpróbáig sütjük.
7. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, és a tetejére szitálunk egy kevés cukrot. Azonnal, forrón tálaljuk. Kínálhatunk hozzá külön tálban tejszínhabot.
![]() |
![]() |