Narancslíkőrös felfújt

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 40 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Narancslíkőrös felfújt
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 evőkanál reszelt narancshéj
5 evőkanál narancslikőr
6 db tojás
6 dkg vaj
5 dkg finomliszt
3 és fél dl tej
igény szerint tejszínhab

Elkészítés:

1. Egy nagy, teflon bevonatú lábosban lassú tűzön felolvasztjuk a vajat, és belekeverjük a lisztet. Apránként hozzáadjuk a tejet, és állandóan kevergetve besűrítjük: ha felforrt, még 1 percig főzzük.

2. Levesszük a lábost a tűzről, és kézi habverővel belekeverjük a kristálycukrot. A keveréket, miután gyorsan hozzáadtuk a 4 tojássárgát, alaposan felverjük. Időnként megkeverve langyosra hűtjük, hozzáadjuk a narancslikőrt és a narancshéjat.

3. Egy 12 dl-es felfújtformát kivajazunk, és meghintjük az alját cukorral (1. kép), mert ez a sütés során megolvad, s így a felfújt nem ragad le!

4. Előmelegítjük a sütőt (5-ös fokozat, 190°C). Közben kemény habbá verjük a 6 tojásfehérjét. A tojáshabot műanyaglapáttal vagy kézi habverővel három részletben óvatosan a tejes keverékhez vegyítjük.

5. A keveréket az előkészített formába merjük. A kanál hátával 4 cm mély árkot csinálunk körben (2. kép), az edény szélétől 2-3 centiméterre (a felfújt közepe ugyanis kicsit magasabbra nő, mint a széle, és így az elkészült szuflé cilinder formájú lesz).

6. 30-35 percig, tűpróbáig sütjük.

7. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, és a tetejére szitálunk egy kevés cukrot. Azonnal, forrón tálaljuk. Kínálhatunk hozzá külön tálban tejszínhabot.

Narancslíkőrös felfújt Narancslíkőrös felfújt
A felfújt készítésének alapszabályai: - Először mindig hevítsük a lisztet a vajon, hogy a nyers íze ne zavarjon A tejet apránként öntsük a lisztes vajhoz. - 1 percig forralni kell a keveréket, hogy teljesen sima legyen. - A tojáshabot óvatosan keverjük a masszához, nehogy összetörjük. - A tojássárgákat gyorsan dolgozzuk a masszába, és előtte feltétlenül vegyük le a lábost a tűzről. - A felfújtat rácsra helyezve, valamivel a sütő középső szintje alatt süssük, hogy a massza éppen középre kerüljön, ezenkívül legyen elég helye emelkedni. - A sütési idő lejárta előtt semmiképp se nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a hideg levegőtől összeeshet a felfújt.
Narancslíkőrös felfújt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1143 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
Narancslíkőrös felfújt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
szótár