Báránysült vegyes körettel

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 75 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Báránysült vegyes körettel
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg burgonya
30 dkg csiperkegomba
150 dkg báránylapocka
30 dkg gyöngyhagyma
vagy
30 dkg újhagyma
½ szál finomra vágott szárzeller
2 evőkanál finomra vágott petrezselyem
1 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál vaj
30 dkg szalonna
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 dl olaj
1 fej finomra vágott vöröshagyma
1 szál finomra vágott, közepes méretű sárgarépa
¼ teáskanál szárított kakukkfű
vagy
1 szál friss kakukkfű
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Sütőbe is betehető serpenyőben, közepes lángon, az olaj felét felforrósítjuk. A megkötözött, kicsontozott báránylapockát alaposan megsózzuk, borsozzuk, majd az olajban körös-körül jól átpirítjuk, kivesszük. A csontot, a húsról lefejtett zsírt és az inakat a serpenyőbe tesszük, megpirítjuk.

2. Hozzáadjuk a sárgarépát, a hagymát, a zellert, a fokhagymát, a babérlevelet is. Az összekötözött húst a zöldségekre és a csontra rátesszük, a sütőben, ízlés szerint, 40 perc (véresre) vagy 1 óra alatt (közepesen átsültre) sütjük, eközben két-három alkalommal meglocsoljuk a saját levével.

3. A szalonnát 3 mm vastag csíkokra vágjuk. Serpenyőben kissé megpirítjuk, majd lecsepegtetjük. Közepes méretű fazékba teszünk 1 evőkanál vajat meg 2,5 evőkanál vizet, rátesszük a gyöngyhagymát, a cukrot, sót és frissen őrölt borsot, és közepes lángon addig főzzük, amíg a víz párologni kezd, és a hagyma aranysárga színt kap.

4. A gombákat negyedekre vágjuk. Serpenyőben, erős lángon, 1 evőkanál vajban megpirítjuk. Sóval és borssal ízesítjük, majd lecsepegtetjük.

5. A burgonyát meghámozzuk, karalábévájóval golyókat vájunk ki belőlük, és hideg vízzel teli fazékba helyezzük. Amikor az összes golyó elkészült, a vizet felforraljuk, a krumplit 1 percig főzzük. Leszűrjük.

6. Sütőbe is betehető serpenyőben a maradék olajat erős lángon felforrósítjuk. A burgonyákat jól átforgatjuk benne, majd a sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Leöntjük a krumpliról a felesleges olajat, megforgatjuk a maradék vajban, sózzuk, borsozzuk.

7. A báránysültet kivesszük a sütőből, és pihentetjük. Kiöntjük a felesleges zsírt a serpenyőből, kivesszük a csontot és az inakat, majd közepes hőfokon 2-3 perc alatt megpirítjuk a zöldséget. Felöntjük a tyúkhúslével, jól felkavarjuk a serpenyő aljára ragadt pörzsanyagot. A folyadékot kétharmadára befőzzük, majd leszűrjük, és sóval, borssal ízesítjük.

8. A gyöngyhagymát, a burgonyagolyókat, a gombát és a szalonnát összekeverjük, még egyszer felmelegítjük. Megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel. A báránysültet 1 cm vastag szeletekre vágjuk, tálra tesszük, és elrendezzük körülötte a szalonnás-zöldséges keveréket. A mártást külön kínáljuk.

Ez a klasszikus francia sült szép színes vegyes körettel - szalonna, gomba, üvegesre pirított gyöngyhagyma és aranybarna burgonya keverékéből - készül.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Báránysült vegyes körettel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 7005 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
Báránysült vegyes körettel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
recept beküldése