Normandiai szűzpecsenye

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Normandiai szűzpecsenye
Eszközök: kés, serpenyő, tűzhely
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 és fél dl száraz almabor
2 kisebb golden alma
60 dkg sertésszűz
4 dl zsíros tejszín
½ db citrom leve
8 dkg vaj
1 evőkanál olaj
1 fej finomra vágott vöröshagyma
1 db közepes méretű, finomra vágott sárgarépa
1 szál friss kakukkfű
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk; a héjat és a kivágott magházat megtartjuk. A gyümölcshúst 1 cm-es kockákra vágjuk (a maradékot ebből is megtartjuk), meglocsoljuk a citromlével. Serpenyőben, közepes lángon, a vajat megolvasztjuk, és az almakockákat 5 perc alatt aranybarnára pirítjuk benne. Szűrőlapáttal kiszedjük, szétterítjük egy tányéron, hogy hamarabb kihűljenek.

2. A húsról eltávolítjuk a zsírt és az inakat, ezeket is félretesszük. A húst vastagabb érmékre daraboljuk, jól megsózzuk, megborsozzuk.

3. Öntöttvas serpenyőben, közepes lángon, a maradék vajat az olajjal felforrósítjuk, az érmék mindkét oldalát szép barnára pirítjuk (8-8 perc), kivesszük, lefedve félretesszük, melegen tartjuk.

4. Az inakat és a zsírt a serpenyőbe tesszük, 5-7 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Leöntjük a felesleges olajat, majd hozzáadjuk az almamaradékot, a hagymát, a répát, a kakukkfüvet és a babérlevelet. Közepes lángon 5-7 percig pároljuk.

5. Hozzáöntjük az almabort és a calvadost, a felére befőzzük, majd felöntjük a tejszínnel, és kis lángon 10 percig főzzük. A mártást leszűrjük, a szilárd hozzávalókat kidobjuk. A mártást még 1 percig főzzük, majd hozzáadjuk a félretett almakockákat. 2 percig főzzük, sóval, borssal ízesítjük. Melegen tartjuk.

6. A szűzérméket serpenyőbe tesszük, a mártást ráöntjük, és 2-3 perc alatt összemelegítjük. Pirított burgonyával kínálhatjuk.

Normandia Franciaország északi részén fekszik, és jó almaterméséről, finom tejtermékeiről is közismert.Éppen ezért nem meglepő, hogy a helyi konyha gyakori alapanyagai az alma, az almabor vagy a calvados - sőt, néha ezek mindegyike, ahogyan ebben a fenséges receptben, jó minőségű tejszínnel ízesítve.
Teltebb, száraz, enyhén fűszeres, elegáns vörösbor illik hozzá.
Nagyon aromatikus, virágos, száraz, nem fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Normandiai szűzpecsenye
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2619 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
Normandiai szűzpecsenye
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
szótár