Csőben sült burgonyás lazac póréval

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
80 dkg lisztes burgonya
15 dkg lebőrözött lazacfilé
3 szál karikára vágott póréhagyma
20 dkg kockára vágott füstölt lazac
20 dkg puha vaj
10 dkg reszelt ementáli sajt
4 dkg kockára vágott vaj
3 dl tejszín
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors
A díszítéshez:
1 szál kapor

Elkészítés:

1. A burgonyát meghámozzuk, és nagy fazék sós vízbe tesszük. Felforraljuk, majd kis lángon puhára főzzük (20-25 perc). Leszűrjük, krumplinyomóval vagy mixerrel pürésítjük, és a puha vaj felét belekeverjük. Melegen tartjuk.

2. Serpenyőben, kis lángon, a maradék puha vajat megolvasztjuk, a póréhagymát beletesszük, 2-3 percig pároljuk. A felesleges vajat leöntjük, és a pórét egyenletesen elosztjuk egy ovális tűzálló tálban. Félretesszük.

3. A friss lazacból csipesz segítségével eltávolítjuk az apró szálkákat. A filét párolóedény kosaras részében addig pároljuk, amíg a színe megváltozik, és ha villával megnyomjuk, a húsa szétesik (5-10 perc). A halat apró darabokra vágjuk, a füstölt lazaccal együtt a burgonyapüréhez adjuk.

4. A grillsütőt magas fokozatra előmelegítjük. A tejszínt felforraljuk, a burgonyás lazacos keverékhez hozzáadjuk. Jól megkeverjük, és sóval, borssal ízesítjük. A tűzálló tálba a póréra terítjük, megszórjuk a reszelt sajttal meg a vajdarabokkal. A grillben 2-3 perc alatt aranybarnára pirítjuk. A kaporral díszítve tálaljuk.

Ez a rakott lazac egészen különleges kulináris élmény.Elkészíthető bármilyen más friss halból vagy sózott tőkehalból is.
A sózott tőkehalat megmossuk, és hideg vízben áztatva egy éjszakán át puhítjuk, majd kakukkfűvel, babérlevéllel és néhány gerezd fokhagymával ízesített tejben félig megfőzzük. Leszűrjük, majd kis darabokra aprítjuk, és a burgonyapüréhez keverjük.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Csőben sült burgonyás lazac póréval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2902 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
Csőben sült burgonyás lazac póréval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
hírlevél