Gyümölcskocsonya

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Gyümölcskocsonya
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg piros ribiszke
35 dkg földieper
25 dkg málna
12 dkg áfonya
2 és fél dl rozébor
2 evőkanál porcukor
1 evőkanál citromlé
½ kiskanál zselatinpor
vagy
2 evőkanál zselatin
A málnapüréhez:
15 dkg málna

Elkészítés:

1. A gyümölcsöt átválogatjuk, amelyiket kell, megmossuk, lecsumázzuk. A zselatinlapokat vagy a port feloldjuk, az alábbiak szerint:

Néhány percre hideg vízbe áztatjuk (1.kép). A lapokat szétbontjuk, nehogy összetapadjanak. Amikor megpuhultak, a vízből óvatosan kiemeljük (2. kép), sőt ki is nyomkodjuk.

2. A gyümölcsöt vegyesen egy 13 X 24 x 7 cm-es püspökkenyér forma aljára terítjük, az apróbbakat a tetejére rakjuk.

3. A bor felét felforraljuk, majd a tűzről lehúzva a cukrot, a zselatint meg citromlevet beleöntjük. A maradék bort és a málnapépet (a málnapüréhez 15 dkg málnát turmixolunk, majd átszűrjük, nehogy mag maradjon benne) is belekeverjük, és 5-10 percig főzzük. Másfél decit félreteszünk, a többit a gyümölcsre öntjük. Kihűtjük, folpackkal letakarjuk, és másik, legalább 1 kg-os formát a tetejére fektetve 60 percre vagy egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy a kocsonya megdermedjen.

4. Utána a félretett levet felolvasztjuk, és a kocsonyára öntve alufóliával újra letakarjuk, még egy éjszakára behűtjük.

5. Tálalás előtt a fóliát lebontva a formát pár pillanatra meleg vízbe mártjuk, majd a szájára tálat borítva, gyorsan megfordítjuk, így a kocsonya könnyen a tálra csúszik. Szeletekre vágva, friss gyümölccsel és tejszínhabbal tálaljuk.

Gyümölcskocsonya Gyümölcskocsonya
Nemcsak a szájnak, de a szemnek is gyönyörködtető a gyümölcskocsonya. A zamatos zselében megdermedt friss gyümölcsszemek csábítóan hívogatók, ünnepi lakomák méltó befejezése is lehet ez a valójában egyszerű desszert.
A málnát sosem mossuk meg, elég ha gondosan átválogatjuk. A többi esetleg homokos gyümölcsöt megmossuk. Eperből inkább a kisebb szeműt vegyük, ha mégis nagyok, tisztítás után félbe- vagy négyrét vágjuk.
Gyümölcskocsonya
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 7513 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek Desszertek
(Vince Kiadó, 2008)

A hétköznapi vagy az ünnepi étkezések - valljuk be - kevesebbet érnek egy jóízű zárófogás, egy igazi desszert nélkül. Az egyszerű bundás alma éppúgy méltó befejezésül szolgálhat, mint a rakott gyümölcs. Választhatjuk az... bővebben...
Gyümölcskocsonya
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek Desszertek
(Vince Kiadó, 2008)

A hétköznapi vagy az ünnepi étkezések - valljuk be - kevesebbet érnek egy jóízű zárófogás, egy igazi desszert nélkül. Az egyszerű bundás alma éppúgy méltó befejezésül szolgálhat, mint a rakott gyümölcs. Választhatjuk az... bővebben...
google+