Gyümölcskocsonya



Elkészítés:
1. A gyümölcsöt átválogatjuk, amelyiket kell, megmossuk, lecsumázzuk. A zselatinlapokat vagy a port feloldjuk, az alábbiak szerint:
Néhány percre hideg vízbe áztatjuk (1.kép). A lapokat szétbontjuk, nehogy összetapadjanak. Amikor megpuhultak, a vízből óvatosan kiemeljük (2. kép), sőt ki is nyomkodjuk.
2. A gyümölcsöt vegyesen egy 13 X 24 x 7 cm-es püspökkenyér forma aljára terítjük, az apróbbakat a tetejére rakjuk.
3. A bor felét felforraljuk, majd a tűzről lehúzva a cukrot, a zselatint meg citromlevet beleöntjük. A maradék bort és a málnapépet (a málnapüréhez 15 dkg málnát turmixolunk, majd átszűrjük, nehogy mag maradjon benne) is belekeverjük, és 5-10 percig főzzük. Másfél decit félreteszünk, a többit a gyümölcsre öntjük. Kihűtjük, folpackkal letakarjuk, és másik, legalább 1 kg-os formát a tetejére fektetve 60 percre vagy egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy a kocsonya megdermedjen.
4. Utána a félretett levet felolvasztjuk, és a kocsonyára öntve alufóliával újra letakarjuk, még egy éjszakára behűtjük.
5. Tálalás előtt a fóliát lebontva a formát pár pillanatra meleg vízbe mártjuk, majd a szájára tálat borítva, gyorsan megfordítjuk, így a kocsonya könnyen a tálra csúszik. Szeletekre vágva, friss gyümölccsel és tejszínhabbal tálaljuk.
![]() |
![]() |