Zöld metélt sütőtökkel

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Zöld metélt sütőtökkel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg sonka
50 dkg hámozott, kimagozott sütőtök
30 dkg zöld metélt tészta
1 ⅔ dl tejszín
2 gerezd zúzott fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
1 db apróra vágott hagyma
1 csipet frissen reszelt szerecsendió
vagy
ízlés szerint frissen reszelt parmezán sajt
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sütőtököt félbevágjuk, és kiszedjük belőle a magokat (1. kép). Húsát 1 cm-es kockákra vágjuk.

2. Egy nagy serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olajat. Beledobjuk a hagymát, a fokhagymát, és kis lángon 3 percig pirítjuk, amíg megpuhul. Hozzáadjuk a petrezselyem félét, és 1 percig pároljuk.

3. Hozzáadjuk a sütőtökdarabokat, 2-3 percig pároljuk, tetszés szerint sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.

4. Beleöntjük a serpenyőbe a csirkealaplé vagy zöldségalaplé felét, felforraljuk, és 10 percig lassan forraljuk, amíg a sütőtök puha lesz, s ha kell, még öntünk hozzá a levesből.

5. A sonkát is beletesszük a serpenyőbe (2. kép), és még 2 percig főzzük, gyakran megkeverve.

6. Egy nagy fazék sós vizet felforralunk, beletesszük a tésztát és a maradék olajat, 12 percig főzzük, amíg éppen csak puha lesz (al dente). Leszűrjük, és egy előmelegített tálalóedénybe tesszük.

7. A tejszínt beleöntjük a sonkás sütőtökkeverékbe (3. kép), majd jól átmelegítjük. A tészta tetejére kanalazzuk, megszórjuk a maradék petrezselyemmel, és parmezánnal tálaljuk.

Zöld metélt sütőtökkel Zöld metélt sütőtökkel Zöld metélt sütőtökkel

Csirkealaplé

Csirkealaplé
200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Zöld metélt sütőtökkel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1207 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tészta
Tészta
(Vince Kiadó, 2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket ínycsiklandó színes kép illusztrálja, az ételleírások pedig könnyen követhetőek. A nemcsak hagyományos, de érdekes... bővebben...
Zöld metélt sütőtökkel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tészta
Tészta
(Vince Kiadó, 2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket ínycsiklandó színes kép illusztrálja, az ételleírások pedig könnyen követhetőek. A nemcsak hagyományos, de érdekes... bővebben...
hírlevél