Zöld lasagne

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Zöld lasagne
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg reszelt mozzarella sajt
A díszítéshez:
levél friss bazsalikom
A húsmártáshoz:
1 teáskanál apróra vágott, friss majoránna
1 evőkanál friss petrezselyemzöld
1 teáskanál apróra vágott bazsalikom
1 szál darabolt szárzeller
5 dkg liszt
1 nagy apróra vágott hagyma
2 evőkanál sűrített paradicsom
4 gerezd zúzott fokhagyma
½ dl olívaolaj
1 ⅔ dl vörösbor
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A sütőtál kikenéséhez:
ízlés szerint vaj

Elkészítés:

1. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat. Beletesszük a darált marhahúst, s állandóan keverve barnára pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a hagymát (1. kép), a zellert, a fokhagymát, s további 3 percig pároljuk.

2. Beleszórjuk a lisztet, és állandó keverés mellett 1 percig pirítjuk. Apránként hozzáadjuk a húslevest és 1 dl vörösbort (2. kép), jól megfűszerezzük sóval, borssal, hozzáadjuk a petrezselymet, a majoránnát és a bazsalikomot. Felforraljuk, és alacsony hőfokon 35 percig gyöngyözve főzzük. Belekeverjük a sűrített paradicsomot is, és további 10 percig főzzük.

3. Vékonyan kivajazunk egy négyszögletes tűzálló edényt, az alján elrendezzük a spenótos lasagnelapokat, és beterítjük a húst (3. kép), majd bevonjuk a besamel egy részével. Erre egy másik lasagneréteg kerül. Ezt még kétszer megismételjük, besamelmártással fejezzük be. Végül megszórjuk a reszelt mozzarella sajttal.

4. 180 °C-ra előmelegített sütőben 35 percig sütjük a lasagnét, amíg szép piros nem lesz.

Friss bazsalikommal díszítjük, s azonnal tálaljuk.

Zöld lasagne Zöld lasagne Zöld lasagne
Közepesen testes, száraz, kevésbé csersavas vörösbor

Besamelmártás

Besamelmártás
2 evőkanál vaj
4-5 dkg liszt
3 dl meleg tej
2 evőkanál apróra vágott hagyma
5 szem durvára tört fehér bors
2 szál durvára vágott petrezselyemzöld
1 ág darabolt kakukkfű
ízlés szerint
csipet frissen reszelt szerecsendió

A besamelmártáshoz megolvasztunk 2 evőkanál vajat. Belekeverünk 4-5 dkg lisztet, 2 percig kevergetjük, majd hozzákeverünk 3 dl melegített tejet. Hozzáadunk 2 evőkanál apróra vágott hagymát, 5 szem fehér borsot, 2 szál petrezselymet. Sóval, kakukkfűvel, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. 15 percig lassan gyöngyözve főzzük, majd átszűrjük.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Zöld lasagne
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1508 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tészta
Tészta
(Vince Kiadó, 2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket ínycsiklandó színes kép illusztrálja, az ételleírások pedig könnyen követhetőek. A nemcsak hagyományos, de érdekes... bővebben...
Zöld lasagne
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tészta
Tészta
(Vince Kiadó, 2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket ínycsiklandó színes kép illusztrálja, az ételleírások pedig könnyen követhetőek. A nemcsak hagyományos, de érdekes... bővebben...
könyvek