Húsgombócok vörösboros laskagombamártásban

Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Húsgombócok vörösboros laskagombamártásban
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A húsgombóchoz és a mártáshoz, főzéshez:
ízlés szerint
A sütéshez:
1 evőkanál vaj
A díszítéshez:
néhány friss bazsalikomlevél
A húsgombóchoz:
30 dkg zsemlemorzsa
4 fej apróra vágott hagyma
1 ⅔ dl tej
1 evőkanál pirospaprika
ízlés szerint paprika
A mártáshoz:
30 dkg szeletelt laskagomba
1 ⅔ dl száraz vörösbor
1 evőkanál finomra vágott bazsalikom
1 evőkanál vaj
1 evőkanál sűrített paradicsom
4 db hámozott, összevágott paradicsom
2 és ¼ dl marhahúsleves
1 teáskanál barna cukor
5 evőkanál olívaolaj
4 dkg liszt
levél bazsalikom
A sütéshez:
4 evőkanál olívaolaj
A tészta főzéséhez:
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

1. A zsemlemorzsát 30 percre beáztatjuk a tejbe.

2. A vaj felén és 4 evőkanál olajon 4 percig pároljuk a gombát. Meghintjük a liszttel, majd hozzáadjuk a húslevest és a bort. 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a friss és a sűrített paradicsomot, a cukrot, a bazsalikomleveleket, és ezzel is 30 percig tovább főzzük.

3. A húst, a hagymát, a pirospaprikát és a morzsát összedolgozzuk (1. kép), fűszerezzük, és a keverékből 14 gombócot formálunk (2. kép).

4. Egy serpenyőben felforrósítjuk a megmaradt vajat és 4 evőkanálnyit a visszamaradt olajból, szép barnára pirítjuk a húsgombócokat. Átrakjuk egy mély tűzálló tálba, hozzáöntjük a a gombamártást (3. kép), majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

5. Egy lábosban kissé sózott vizet forralunk, beletesszük a tésztát és a maradék olajat, majd addig főzzük, míg éppen csak megpuhul. Leszűrjük, tálalóedénybe tesszük. A húsgombócokat a mártással elosztjuk a tészta tetején. Bazsalikomlevéllel díszítjük.

Húsgombócok vörösboros laskagombamártásban Húsgombócok vörösboros laskagombamártásban Húsgombócok vörösboros laskagombamártásban
Gombával vagy anélkül, a maga egyszerűségében, méltán a leghíresebb olasz ételek egyike. Nemcsak tésztával, hanem gyakran kenyérrel, gnocchival fogyasztják. Úgy tartják, hogy minél lassabban főzik annál finomabb. Észak-Olaszországban inkább vajjal, délen olajjal készítik. Ez a recept Róma környéki (Lazio). Nem feltétlenül szükséges a gombócokat elősütni és sütőben készíteni.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Húsgombócok vörösboros laskagombamártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1940 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tészta
Tészta
(Vince Kiadó, 2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket ínycsiklandó színes kép illusztrálja, az ételleírások pedig könnyen követhetőek. A nemcsak hagyományos, de érdekes... bővebben...
Húsgombócok vörösboros laskagombamártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tészta
Tészta
(Vince Kiadó, 2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket ínycsiklandó színes kép illusztrálja, az ételleírások pedig könnyen követhetőek. A nemcsak hagyományos, de érdekes... bővebben...
facebook