Szélesmetélt szardellával és spenótmártással



Elkészítés:
1. A spenótlevelek kemény szárát lecsípjük. A spenótot alaposan megmossuk, majd egy lábosba tesszük, csupán annyi vízzel, amennyi a leöblítés után a leveleken maradt (1. kép). Befedve, erős lángon addig főzzük-időnként megrázva a lábost-, amíg megfonnyadt, de még megőrizte a színét. Lecsöpögtetjük és félretesszük.
2. Egy nagy lábosban vizet forralunk, gyengén megsózzuk. Beletesszük a tésztát, 1 kanál olajat és addig főzzük, amíg éppen csak megpuhul, de még harapni lehet (al dente).
3. A megmaradt olajból 4 evőkanálnyit megmelegítünk egy serpenyőben. A fenyőmagot aranybarnára pirítjuk benne (2. kép), ezután kivesszük a serpenyőből, és félretesszük.
4. A serpenyőben aranyszínűre pirítjuk a fokhagymát. Hozzáadjuk a szardellát és a spenótot is (3. kép). Kevergetve 2-3 percig főzzük, amíg átmelegszik; visszatesszük bele a fenyőmagot s jól elkeverjük.
5. A tésztát leszűrve belekeverjük a megmaradt olívaolajba, és átrakjuk egy előmelegített tálalóedénybe. A szardellás spenótkeveréket a tésztára kanalazzuk, és gyengéden közé keverjük. Azonnal tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |