Piemontei gnocchi

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Piemontei gnocchi
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg frissen reszelt parmezán sajt
20 dkg liszt
45 dkg héjában főtt, hámozott burgonya
1 ⅔ dl spanyol mártás
3 db tojás
4 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Az áttört burgonyát és a lisztet egy tálba tesszük. Hozzáadunk 1 tojást és 2 tojássárgáját (1. kép), jól megfűszerezzük, és rugalmas tésztává dolgozzuk össze.

2. A masszából kis darabokat törünk le, és két tenyerünk között dió nagyságú kis gombóccá formáljuk (2. kép). A gömböket villával kis körökké lapítjuk.

3. Egy nagy fazékban vizet forralunk, enyhén megsózzuk. Beletesszük a gnocchikat, az olívaolajat, és 10 percig főzzük. Akkor jó, ha a gombócok feljönnek a víz tetejére.

4. Egy nagy serpenyőben alacsony hőfokon összekeverjük a spanyol mártást és a vajat. Fokozatosan belekeverjük a parmezán sajtot (3. kép).

5. Kivesszük a gnocchikat az edényből, és beletesszük a mártásba. Négy külön tányérra elosztva, azonnal tálaljuk.

Piemontei gnocchi Piemontei gnocchi Piemontei gnocchi
A gnocchi igen ízletes étel paradicsommártással is. Egy lábosban összekeverünk 15 dkg finomra vágott, napon szárított paradicsomot, 1 finomra aprított szárzellert, 1 zúzott fokhagymagerezdet, 6 evőkanál bort. Alacsony hőfokon 15-20 percig főzzük. Belekeverünk 8 lehámozott, összevagdalt óriásparadicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és alacsony hőfokon további 10 percig forraljuk.
Ez az étel ropogós salátával főfogásnak is kitűnő.
Közepesen testes, száraz, kevésbé csersavas vörösbor

Barnamártás

Barnamártás
150 dkg darabolt borjúcsont
3 liter barna alaplé vagy
3 liter csontalaplé
2 gramm finomra vágott bazsalikom
3 dkg
50 dkg darabolt leveszöldség
2 gramm morzsolt kakukkfű
10 dkg szeletelt gomba
15 dkg durvára vágott vöröshagyma
5 dkg zsír
2 gerezd fokhagyma
10 dkg csíkokra vágott szalonnabőr
10 szem durvára tört szegfűbors
Rántáshoz::
6 dkg liszt
3 dkg zsír

A borjúcsontot, (lehetőleg az ún. ritka csontokat, mint a lapocka-, szegy-, medencecsont), a szalonnabőrt, a megtisztított és felszeletelt leves zöldséget, gombát, hagymát, fokhagymát, fekete- és szegfűborsot, zsiradékban a paradicsompürével aranybarnára pirítjuk, majd 3 liter barna alaplével vagy csontalaplével vagy ezeknek hiányában vízzel felengedjük, hozzáadjuk a babérleveleket, sót, és a vörösbort.

Miután felforrt takaréklángon 180 percig lassan főzzük, időnként megkeverjük, zsírját leszedjük. A főzés végén kb. 1 liternyire hagyjuk leforrni.

Ezután zsír nélkül barnára pirítjuk a lisztet a cukorral. Kihűtjük, majd néhány merőkanálnyi főzőlével felengedve, simára keverjük és a léhez adjuk. Állandó keverés mellet jól kiforraljuk és lassan tovább főzzük, míg a kellő sűrűséget el nem értük. 10-15 percig pihentetjük, majd leszűrjük. Most hozzáadjuk a kakukkfüvet, bazsalikomot és a Madeira bort, melyekkel 1-2 perc alatt összeforraljuk.

Kóstoljuk és szükség szerint fűszerezzük, sózzuk.

Passzírozni nem tanácsos, mert a zöldségek új ízt nem adnak és főzelékszerűvé teszik a mártást. Készítésekor, fontos a hozzávalók korrekt lepirítása, mert ekkor alakul ki a mártás jellegzetes karamell aromája.

Sűríthetjük hagyományos cukros barna rántással vagy lisztszórással is. Párolt és sült marhahúshoz, bélszínhez (Wellington bélszín), vadhúsokhoz, hússal töltött hasékhoz adjuk. Készíthető nagyvadak csontjaiból is. Ekkor az aroma fokozása érdekében különböző erdei gyümölcsöket (kökény, som, ribiszke, szamóca, szeder, áfonya) főzhetünk a már leszűrt mártásba. A barnamártásból készülő mártások: madeira mártás, Róbert mártás, Egri mártás, Madeira mártás, Tokaji mártás, Burgundi mártás, Finomfű mártás.

Piemontei gnocchi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2464 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tészta
Tészta
(Vince Kiadó, 2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket ínycsiklandó színes kép illusztrálja, az ételleírások pedig könnyen követhetőek. A nemcsak hagyományos, de érdekes... bővebben...
Piemontei gnocchi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tészta
Tészta
(Vince Kiadó, 2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket ínycsiklandó színes kép illusztrálja, az ételleírások pedig könnyen követhetőek. A nemcsak hagyományos, de érdekes... bővebben...
twitter