Kacsasült karamellizált karalábéval

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Kacsasült karamellizált karalábéval
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg karalábé
140 dkg egész kacsa
7 és fél dl tyúkhúsalaplé
1 evőkanál apróra vágott sárgarépa
1 fej apróra vágott mogyoróhagyma
1 evőkanál apróra vágott zellerzöld
1 teáskanál kristálycukor
2 dkg vaj
20 dkg darabolt kacsaaprólék
30 dkg kockára vágott szalonna
6 dkg puha vaj
1 csokor bouquet garni
4 evőkanál olaj
1 evőkanál apróra vágott vöröshagyma
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Egy sütőtepsit kikenünk 2 evőkanál olajjal. A formára kötözött kacsát megsózzuk, borsozzuk, majd 1 evőkanál olajjal jól bedörzsöljük, és a mellére fektetve a tepsibe tesszük. Megkenjük a puha vajjal, és a sütőben 40 percig sütjük, közben legalább egyszer megfordítjuk, ötpercenként a levével meglocsoljuk. Ezután a kacsát a hátára fektetjük, hozzáadjuk az aprólékot, és folyamatosan locsolgatva további 15 percig sütjük.

2. Közben a karalábét meghámozzuk, és karalábévájóval kis gömböket formázunk belőle. További felhasználásig hideg vízbe tesszük.

3. Serpenyőben felhevítjük a maradék olajat, és közepes lángon megpirítjuk a szalonnát. Kivesszük, félretesszük. A karalábégolyókat leszűrjük, szárazra töröljük, majd a vajjal, a cukorral és egy kevés sóval a serpenyőbe helyezzük. Hideg vízzel felöntjük, erős lángon felforraljuk, amíg a víz elkezd gőzölögni. A karalábét addig kevergetjük, amíg bevonja a cukros lé, és a golyók kissé csillognak. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a szalonnát, félretesszük.

4. A kacsát kivesszük a tepsiből, és lefedve melegen tartjuk. Az aprólékot lecsepegtetjük.

5. A tepsiből kimerünk 2 evőkanálnyi szaftot, és nagyobb edényben, kis lángon addig melegítjük, amíg besűrűsödik. Hozzáadjuk az aprólékot meg a zöldséget, 2 percig pároljuk, majd hozzátesszük az alaplevet meg a bouquet garnit, jól megkeverjük, felforraljuk, és 20-30 perc alatt lassú tűzön elfőzzük a lé felét; közben alkalmanként leszedjük a habot. Leszűrjük, a szilárd hozzávalókat eldobjuk. A mártást sóval, borssal ízesítjük, és melegen tartjuk.

6. A kacsáról eltávolítjuk a kötözőzsineget, a szárnyast a tálalótálra fektetjük. Felmelegítjük a szalonnát meg a karalábét, és a kacsa köré rendezzük. A mártás felével leöntjük, a másik felét külön csészében kínáljuk.

Előbb pirítsuk meg a kacsát mindkét oldalán, mielőtt a hátára fektetjük, így a melle nem szárad ki. A sós szalonna és az enyhén édesített karalábé kiváló kiegészítői a szaftos szárnyasnak.
Száraz rozé illik hozzá.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Kacsasült karamellizált karalábéval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2037 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
Kacsasült karamellizált karalábéval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
ételfotó