Fésűkagyló almaborban



Elkészítés:
1. A sütőt 110 °C-ra előmelegítjük. Az almabort a citromlével nagy lábosba öntjük, sóval, borssal ízesítjük. Felforraljuk, beletesszük a fésűkagylókat, és lassú tűzön posírozzuk 10 percig, vagy amíg megpuhulnak. Szűrőkanállal kiemeljük, és tűzálló tálra sorakoztatjuk. A tetején elosztunk 2 evőkanálnyi vajat, majd lefedjük alufóliával, és a meleg sütőbe helyezzük.
2. A kagyló főzőlevét forráspontig hevítjük, majd a felére beforraljuk. A maradék vajból 2 evőkanálnyit villával alaposan elkeverünk a liszttel, hogy sűrű pépet kapjunk. A pépet folyamatos keverés mellett a folyadékhoz adjuk, míg sima, sűrű mártássá válik. Belekeverjük a tejfölt, és lassú tűzön 5-10 percig főzzük.
3. Megkóstoljuk a mártást, és ha szükséges, utánaízesítjük. Kivesszük a kagylót a sütőből, visszatesszük a lábosba, és 2-3 perc alatt átforrósítjuk.
4. Közben egy kis serpenyőben megolvasztjuk a maradék vajat, beletesszük a gombát, és kis lángon, gyakori kevergetés mellett, 2-3 percig pároljuk. A gombát elkeverjük a kagylóval, majd tálkákba szedve tálaljuk.