Tanyasi húspástétom

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Tanyasi húspástétom
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg báránymáj
vagy
15 dkg marhamáj
vagy
15 dkg borjúmáj
2 dkg vaj
3 szál kakukkfű
2 fej finomra vágott vöröshagyma
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
20 szelet húsos szalonna
1 db tojás
1 evőkanál tej
5 dkg zsemlemorzsa
½ teáskanál
¼ teáskanál őrölt szerecsendió
2 és fél evőkanál fehérbor
2 evőkanál konyak
20 dkg sertészsír
1 kisebb babérlevél
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. Nagyobb edényben, kis lángon, a vajat felmelegítjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a hagymát, a kakukkfüvet, a babérlevelet, a disznózsírt, a finomra darált májat és a húst, kis lángon 3-5 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a konyakot, a bort, a szerecsendiót, a sót, kevés borsot, jól megkeverjük - a massza meleg legyen, de ne forró. Hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

2. Felhasználáskor a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A zsemlemorzsát a tejbe beáztatjuk. A pástétomból kivesszük a kakukkfüvet, a babérlevelet. A keveréket konyhai robotgépben vagy turmixgépben durvára pürésítjük, és tálba tesszük. A zsemlemorzsát és a kissé felvert tojást a húsos masszával jól elkeverjük.

3. A kizsírozott pástétomformát kibéleljük a szalonnával úgy, hogy a szalonnadarabok kilógjanak a formából. Beletesszük a húsmasszát, a szalonnacsíkokat ráhajtjuk a pástétomra. Befedjük egy réteg szalonnával, majd sütőpapírral. Egy tepsit félig megtöltünk vízzel, beleállítjuk a formát, és a pástétomot a sütőben 30-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük: ha készen van, akkor a közepébe szúrt tű meleg lesz. Ha még nem sült meg, további 5 percig, illetve tűpróbáig sütjük.

4. A pástétomot kivesszük a sütőből, és 20 percig hűlni hagyjuk. Egy vágódeszkát vagy egy vastag kartonpapírdarabot (akkorát, hogy fedje be a pástétomformát) alufóliába tekerünk, ráhelyezzük a pástétomra nehezékként. Egy éjszakára behűtjük. A pástétomot tálalás előtt legalább harminc percig szobahőmérsékleten pihentetjük, majd a formában vagy tálra kiborítva tálaljuk.

Ezt a pástétomot hagyományosan, szögletes formában tálaljuk. A húspástétomok nagy arányban tartalmaznak sertéshúst és némi disznózsírt, így sütés közben nem száradnak ki.
Tanyasi húspástétom
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 6075 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
Tanyasi húspástétom
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
lexikon