Consommé csirkehúsgombócokkal

Erőleves

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Consommé csirkehúsgombócokkal
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
175 dkg csirke
2 gerezd zúzott fokhagyma
½ evőkanál konyak
6 szem fekete bors
1 db érett paradicsom
1 szál kakukkfű
5 szál petrezselyem
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 szem szegfűszeg
1 szál egész szárzeller
1 szál egész póréhagyma
1 nagy egész sárgarépa
ízlés szerint friss turbolya
ízlés szerint
A derítéshez:
3 db tojás
1 db apróra vágott paradicsom
½ szál apróra vágott póréhagyma
½ szál apróra vágott szárzeller
1 kisebb apróra vágott sárgarépa
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors
A gombócokhoz:
1 db tojás
1 csipet frissen reszelt szerecsendió
3 evőkanál zsíros tejszín
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. A konyhakész csirkét feldaraboljuk. A mellrészről eltávolítjuk a bőrt, a csontról lefejtjük a húst. A külön felsőcombról is eltávolítjuk a bőrt, kicsontozzuk. A mell- és a combhúst lefedjük, a hűtőbe tesszük.

2. Nagy edénybe tesszük a maradék csirkehúst, csontot és a belsőséget. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje, és felforraljuk. Leöntjük a vizet, a húst hideg vízzel átöblítjük, majd visszahelyezzük az edénybe.

3. Hozzáadjuk az egészben hagyott zöldségeket, a kakukkfüvet, a petrezselymet, a babérlevelet, az egész borsot, a fokhagymát, némi sót, és felöntjük 3,5 liter hideg vízzel. Felforraljuk, majd kis lángon 90-120 percen át főzzük, közben alkalmanként eltávolítjuk a tetejéről a habot. A levest hagyjuk kihűlni, a húst kivesszük, félretesszük. A levest (kb. 1,5 liter) tiszta edénybe átszűrjük. A zöldséget és a fűszereket kidobjuk. A levet hidegre tesszük, majd leszedjük a felszínéről a zsírt.

4. A gombóchoz a csirkehúst konyhai robotgépben vagy turmixgépben pürésítjük. Hozzáadjuk a tojásfehérjét, és nagyon finom állagú masszává összedolgozzuk. Jéghideg vízfürdőbe állított tálba tesszük, és lassan belekeverjük a tejszínt. A szerecsendióval és sóval, borssal fűszerezzük, majd gombócokká formázzuk. Tányérra helyezzük, lefedve félretesszük.

5. A levest felmelegítjük. A derítéshez beletesszük a félretett, kicsontozott felsőcombot, az aprított sárgarépát, zellert, pórét, paradicsomot és a kissé felvert tojásfehérjét, ízlés szerint sót, őrölt borsot. Állandó keverés mellett a levest felforraljuk, amíg a tojásfehérje enyhén összeáll. Kis lángon 20-25 percig főzzük.

6. Konyharuhával kibélelt szűrőn át a levest óvatosan tiszta edénybe szűrjük, a maradékokat kidobjuk.

7. Tálaláskor felmelegítjük a levest, beleöntjük a konyakot. A gombócokat a levesestányérokban szétosztjuk, rámerjük a levest, és turbolyával díszítve kínáljuk.

A leírásnál a gombócok főzése kimaradt, de tanácsosabb egy-két percig gyöngyöző levesben megfőzni, s nem nyersen tálalni. A forró levest rámerve még egy kicsit tovább fő.
A consommé erős hús- vagy halleves, amelynek teljesen átlátszónak kell lennie. Itt csirkehúsból készülő könnyű gombóc szolgál levesbetétként és turbolya díszítésként.
Nagyon aromatikus és igen testes, meglehetősen száraz fehérbor illik hozzá.
Consommé csirkehúsgombócokkal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3212 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
Consommé csirkehúsgombócokkal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
hírlevél