Sült csirke töltelékgombóccal

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Sült csirke töltelékgombóccal
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 teáskanál morzsolt rozmaring
ízlés szerint
Gombóchoz:
1 db tojás
2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
1 db citrom héja
1 fej apróra vágott vöröshagyma
22 és fél dkg zsemlemorzsa
2 és fél dkg vaj
2 teáskanál morzsolt kakukkfű
ízlés szerint morzsolt őrölt bors
Körethez:
4 db karikára vágott sárgarépa
4 db hasábokra vágott burgonya
Mártáshoz:
1 evőkanál finomliszt
1 teáskanál paradicsompüré
4 dl húsleves
Sütéshez:
2 evőkanál olaj

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 C-fokra (légkeverésest 180 C-fokra). Tegyük a csirkét és a hasábokra vágott sárgarépát sütőtálba, szórjuk meg rozmaringgal és locsoljuk rá az olaj felét. 2. A hasábokra vágott burgonyát kisebb tepsibe tegyük, és forgassuk össze a maradék olajjal. Süssük a csirkét és a burgonyát is 10 percig.

3. Közben készítsük el a gombócok masszáját, amelyet amúgy húsok töltéséhez szoktunk használni. A vajon pirítsuk 5 percig a hagymát. Keverjük bele a zsemlemorzsát, a citromhéjat, a kakukkfüvet, az apróra vágott petrezselyemzöldet és a felvert tojást. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

4. Formáljunk belőle 8 gombócot, és tegyük a csirke és a sárgarépa mellé, miután azok már 10 perce sülnek.

5. Süssük a húst és a burgonyát is további 60 percen át, hogy minden szép aranysárga és puha legyen. Vegyünk ki mindent a serpenyőből, és tartsuk melegen.

6. A csirke pecsenyelevét zsírtalanítsuk, öntsük át kis lábasba, keverjük bele a lisztet, és pirítsuk 2 percig.

7. Adjuk hozzá a tyúkhúslevest és a paradicsompürét, állandóan kevergetve sűrítsük be. Kínáljuk a csirkéhez, a gombócokhoz és zöldséghez.

Megtalálhatóak benne a vasárnapi sült ízei, mégis elég könnyen elkészíthető ahhoz, hogy hétköznap este asztalra kerüljön.
Maradék húslevessel vagy húsleveskockával is készíthető.

Tyúkhúsleves

Kép nélkül
1.5 kg egész tyúk
1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
15 szem egész fekete bors
1 db fokhagyma
1 csipet sáfrány vagy
1 mokkáskanál sáfrányos szeklice
ízlés szerint

Egy nagy fazékba beletesszük a gondosan megtisztított, megmosott, feldarabolt tyúkot, lehetőleg az összes belsőségével együtt. Felengedjük hideg vízzel úgy, hogy jól ellepje. Feltesszük főni, de mindig kis lángra éppen csak "gyöngyözzön", ne forrjon! Amikor gyöngyözni kezd tegyük bele a sót és a fűszereket. A fűszereket tea tojásba is zárhatjuk, s így tesszük a levesbe. A jó húsleves titka a lassú főzés fedő nélkül és hogy az elpárolgott vizet ne pótoljuk a főzés során. A húslevest sohasem szabad megkeverni, mert zavaros lesz!

A tyúk korától függ a főzési idő. Ha már kb. 60 percig szépen gyöngyözött a levesünk ellenőrizzük a húst. Félig megfőttnek kell lennie, s ekkor hozzáadhatjuk a gondosan megtisztított zöldséget - sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét.

A hagymákat nem kell teljesen meghámoznunk, a legbelső héjrészt rajta hagyhatjuk, a vöröshagyma legbelső még színes levele szépen színezi is a levesünket. A többi zöldséget nem vékony hasábokra vágjuk.

A lassú főzést addig folytatjuk míg a zöldségek is megpuhulnak.

A főzés során képződő habot vagy leszedjük, vagy rajta hagyjuk (le fog ülepedni mire elkészül a leves), ez ízlés és szokás kérdése.

Amikor kész a leves előmelegített tálra szűrőkanállal kiszedjük külön a húst, külön a zöldségeket, s tálalásig melegen tartjuk. A lét lezsírozhatjuk, ha zsírosnak találjuk - kanállal és itatóspapírral vagy szalvétával tudjuk a felesleges zsírt eltávolítani. (Ha lehetőségünk és időnk van rá a tálalás előtti napon is elkészíthetjük a levest, így a tetején megdermedt zsírt könnyű eltávolítani.) Utána finom szűrőn szűrjük a levesestálba - merőkanállal! Ne zúdítsuk bele a tálba.

A levesbetétet soha ne főzzük bele a teljes mennyiségű levesbe mert így részben könnyebben megromlik, részben felszívja a leves egy részét.

A húst, zöldséget, levest, levesbetétet külön tálakban adjuk asztalra.

Sült csirke töltelékgombóccal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1955 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
101 egyszerű vacsora
101 egyszerű vacsora
(Alexandra Kiadó, 2006)

Manapság mindannyian azt szeretnénk, hogy a mindennapi étkezéseink ne igényeljenek időrabló előkészületeket, ugyanakkor különleges és finom ételeket együnk. Ez a színes képekkel teli szakácskönyv bebizonyítja, hogy ez igenis... bővebben...
Sült csirke töltelékgombóccal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
101 egyszerű vacsora
101 egyszerű vacsora
(Alexandra Kiadó, 2006)

Manapság mindannyian azt szeretnénk, hogy a mindennapi étkezéseink ne igényeljenek időrabló előkészületeket, ugyanakkor különleges és finom ételeket együnk. Ez a színes képekkel teli szakácskönyv bebizonyítja, hogy ez igenis... bővebben...
twitter