Pot-au-feu

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Pot-au-feu
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg darabolt ököruszály
75 dkg darabolt marhaborda
1 kisebb borjúlábszár
2 db darabolt sárgarépa
1 db negyedekre vágott karalábé
½ kisebb fej negyedekre vágott fehérkáposzta
2 és fél dkg
1 szál szárzeller
8 szem bors
2 szem szegfűszeg
1 gerezd fokhagyma
1 csokor bouquet garni
2 szál póréhagyma

Elkészítés:

1. A pórét és a szárzellert zsineggel összekötjük, félretesszük. A borsot és a koriandermagot kisebb gézdarabba helyezzük, összekötjük, félretesszük. Nagyobb edényben a káposztát felöntjük annyi hideg vízzel, hogy éppen elfedje. Felforraljuk, 3 percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel lehűtjük, félretesszük.

2. A húst és a csontot megmossuk, nagyobb edénybe tesszük, és leöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A húst és a csontot leszűrjük. A csontot kidobjuk, a húst lemossuk, és 3,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Felforraljuk, a tetején képződő habot és zsírt leszedjük. Megsózzuk, a szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, a fokhagymát, a bouquet garnit és a borsos-korianderes csomagot is hozzáadjuk, majd kis lángon legalább 1 óra 45 percig főzzük.

3. Hozzáadjuk a répát, a karalábét meg az összekötözött pórét és zellert. Tovább főzzük, amíg a hús egészen megpuhul (kb. 30 perc). A bouquet garnit és a fűszercsomagot kidobjuk. A levest leszűrjük. A levet tálba tesszük. A húst a zöldségekkel körülvéve külön tálaljuk.

A húshoz hagyományosan savanyú uborkát és sót kínálnak.
A francia pot-au feu szó szerint azt jelenti: tál a tűzön. Az itt használt hagyományos hozzávalók idény vagy ízlés szerint helyettesíthetőek más zöldségekkel is.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Pot-au-feu
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1850 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
Pot-au-feu
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Téli ételek Téli ételek
(Vince Kiadó, 2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint a borscs, vagy laktató, szalonnás tanyasi húspástétom, esetleg elegáns bárányérmék feketeribizli-mártással, és utána... bővebben...
recepttár