Lóbab serrano sonkával

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Lóbab serrano sonkával
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg mélyhűtött lóbab
vagy
45 dkg friss lóbab
1 fej apróra vágott vöröshagyma
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 csipet kristálycukor
4 evőkanál olívaolaj
6 dkg húsos baconszalonna
vagy
vagy
6 dkg prosciutto
vagy
6 dkg húsos pancetta
1 evőkanál friss, apróra vágott kapor
vagy
1 evőkanál friss, apróra vágott mentalevél
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
kevés kapor
vagy
kevés mentalevél

Elkészítés:

1. Éles késsel keskeny csíkokra szeljük a sonkát. A kolbászt 2 cm-es kockákra vágjuk. Vastag aljú serpenyőben vagy fedeles tűzálló tálban felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a vöröshagymát, és 5 percig pirítjuk, míg megüvegesedik és barnulni kezd. (Ha pancettát vagy bacont használunk, a hagymával együtt dobjuk az edénybe.) Hozzáadjuk a fokhagymát, és további fél percig pirítjuk a hagymás keveréket.

2. Rálöttyintünk egy kevés bort, nagyobbra állítjuk a lángot, és ha az alkohol elpárolgott, visszaveszünk a hőfokból. Beletesszük a lóbabot, a sonkát és a kolbászt. 1-2 percig együtt pároljuk, folyamatosan kevergetve, hogy mindenütt érje az olajos hagyma.

3. Lefedjük a serpenyőt vagy tűzálló edényt és lassú tűzön, időnként átforgatva pároljuk 10-15 percig, vagy amíg a lóbab megpuhul. Lehet, hogy a párolás során elfogy alóla a folyadék, ezért ügyelnünk kell arra, hogy ha a bab száraznak tűnik, öntsünk hozzá egy kis vizet. Belekeverjük a mentát vagy kaprot és a csipetnyi cukrot. Sóval, borssal ízesítjük, de előbb megkóstoljuk, mert lehet, hogy nem is kell utánsózni.

4. Nagy, előmelegített tálba vagy több kisebb tálkába, esetleg tányérra szedjük, és aprított mentával vagy kaporral díszítve, tűzforrón tálaljuk.

Ha friss, hüvelyes lóbabot vásárolunk 130 dkg-ra lesz szükségünk, hogy a kifejtés után 45 dkg-ot kapjunk.
Lóbab serrano sonkával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2461 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tapas Tapas
(Vince Kiadó, 2008)

Spanyolországban tapas néven a jellegzetes mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez a viszonylag új keletű trend igen kellemes módot kínál az étkezésre: kikapcsolódást nyújtó, társasági élmény, amely... bővebben...
Lóbab serrano sonkával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tapas Tapas
(Vince Kiadó, 2008)

Spanyolországban tapas néven a jellegzetes mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez a viszonylag új keletű trend igen kellemes módot kínál az étkezésre: kikapcsolódást nyújtó, társasági élmény, amely... bővebben...
recepttár