Borjúhús- és sonkaleves sherryvel

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Borjúhús- és sonkaleves sherryvel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg csíkokra vágott borjúhús
45 dkg vékonyra szeletelt sonka
1 csipet
1 ⅔ dl sherry
8 szem fekete bors
4 evőkanál vaj
3 evőkanál ribiszkeíz
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál darabolt szárzeller
7 dkg liszt
ízlés szerint ribizli
A fokhagymás pirítóshoz:
3 evőkanál olaj
3 szelet fehérkenyér
1 gerezd fokhagyma
A levesbetéthez:

Elkészítés:

1. Egy nagy lábosban felforrósítjuk a vajat. Kis lángon 6 percig pároljuk a hagymát, a sárgarépát, a zellert, a nagyon vékony csíkokra felszeletelt borjúhúst és a vékonyan felszeletelt sonkát.

2. Beleszórjuk a lisztet, majd állandóan keverve tovább pirítjuk 2 percig. Fokozatosan hozzáöntjük a húslevest (1. kép), beletesszük a babérlevelet, a fekete borsot és a sót (2. kép). Fölforraljuk, és lassan főzzük 60 percen át.

3. A serpenyőt elvesszük a tűzhelyről, belekeverjük a ribizlilekvárt (3. kép) és a sherryt. Félretesszük 4 órára.

4. Kivesszük és eldobjuk a babérlevelet. Takaréklángon átmelegítjük a levest.

5. Közben egy lábos forrásban lévő sós vízben 10-12 perc alatt kifőzzük a cérnatésztát. Belekeverjük a levesbe és előmelegített tálba tesszük. Fokhagymás pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

6. A fokhagymás pirítós készítéséhez az előző napi fehér kenyér szeleteinek levágjuk a héját, majd kis kockákra vágjuk. Az olajban óvatosan megpirítunk 1-2 vékonyan felszeletelt fokhagymagerezdet. Eltávolítjuk az olajból a fokhagymát, beletesszük a kenyérkockákat, és a serpenyőt rázogatva, kevergetve aranybarnára pirítjuk. Szűrőkanállal kivesszük a kockákat a serpenyőből, papírtörlőn leitatjuk róluk az olajat.

Borjúhús- és sonkaleves sherryvel Borjúhús- és sonkaleves sherryvel Borjúhús- és sonkaleves sherryvel

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Borjúhús- és sonkaleves sherryvel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1708 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tészta
Tészta
(Vince Kiadó, 2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket ínycsiklandó színes kép illusztrálja, az ételleírások pedig könnyen követhetőek. A nemcsak hagyományos, de érdekes... bővebben...
Borjúhús- és sonkaleves sherryvel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tészta
Tészta
(Vince Kiadó, 2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket ínycsiklandó színes kép illusztrálja, az ételleírások pedig könnyen követhetőek. A nemcsak hagyományos, de érdekes... bővebben...
lexikon