Minestrone

Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Minestrone
Adag: 8-10 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 nagyobb karikára vágott sárgarépa
2 nagyobb kockára vágott burgonya
15 dkg kockára vágott cukkini
15 dkg darabolt zöldbab
10 dkg tördelt spagetti
3 nagyobb fej apróra vágott vöröshagyma
12 dkg frissen reszelt parmezán sajt
1 és ¼ dl olívaolaj
12 dkg darabolt paradicsom
1 csokor apróra vágott, friss bazsalikom
4 evőkanál vaj
2 evőkanál sűrített paradicsom
2 szál csíkokra vágott szárzeller
3 gerezd apróra vágott fokhagyma
5 dkg kockára vágott baconszalonna
vagy
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Éles késsel apróra vágjuk a fokhagymát, a vöröshagymát, a zellert, a sárgarépát, a burgonyát, a zöldbabot és a cukkinit.

2. Egy nagy lábosban felforrósítjuk az olajat és a vajat, 2 percig sütjük benne az apró kockákra vágott bacont (1. kép). Hozzáadjuk a fokhagymát és a vöröshagymát, és további 2 percig pirítjuk, majd hozzákeverjük a zellert, a sárgarépát és a burgonyát (2. kép), 2 percig pároljuk, időnként a zöldségeket megkeverjük.

3. A babot hozzáadva ismét 2 percig, majd a cukkinit is beletéve további 2 percig pároljuk a keveréket. A serpenyőt befedjük, és a zöldségeket gyakori keverés mellett 12-15 percig főzzük.

4. Hozzáadjuk a húslevest vagy a zöldséglevest a finomra aprított bazsalikomot, az összevagdalt paradicsomot és a sűrített paradicsomot, a sajthéjat, és ízlés szerint fűszerezzük. Felforraljuk, majd takarékon gyöngyözve főzzük 1 órán át.

5. Hozzáadjuk az összetördelt spagettit (3. kép), és 20 percen át főzzük. Frissen reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

Minestrone Minestrone Minestrone

Zöldségalaplé

Kép nélkül
150 dkg darabolt vegyes zöldség
5 szem durvára tört szegfűbors
1 kiskanál sáfrányos szeklice
5 dkg
20 dkg kelkáposzta
1 nagyobb vöröshagyma
1 dl olaj
1 kiskanál szerecsendió virág
1 darabka darabolt gyömbérgyökér
1 evőkanál egész bors
1 ágacska lestyán levél vagy
1 ágacska zellerlevél
ízlés szerint kristálycukor

A kelkáposzta és a vöröshagyma kivételével az olajon megpirítjuk a zöldségeket. Adhatunk hozzá kanálka cukrot is, mely kiemeli a pirított zöldségek ízét. Amikor a zöldségek megpirultak felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, kelkáposztát és a fűszereket. Sózzuk és lassan másfél-két órát főzzük. Ha kész leszűrjük és hűtőben tároljuk. Levesek, mártások, főzelékek készítésekor alapléként használjuk.

Tyúkhúsleves

Kép nélkül
1.5 kg egész tyúk
1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
15 szem egész fekete bors
1 db fokhagyma
1 csipet sáfrány vagy
1 mokkáskanál sáfrányos szeklice
ízlés szerint

Egy nagy fazékba beletesszük a gondosan megtisztított, megmosott, feldarabolt tyúkot, lehetőleg az összes belsőségével együtt. Felengedjük hideg vízzel úgy, hogy jól ellepje. Feltesszük főni, de mindig kis lángra éppen csak "gyöngyözzön", ne forrjon! Amikor gyöngyözni kezd tegyük bele a sót és a fűszereket. A fűszereket tea tojásba is zárhatjuk, s így tesszük a levesbe. A jó húsleves titka a lassú főzés fedő nélkül és hogy az elpárolgott vizet ne pótoljuk a főzés során. A húslevest sohasem szabad megkeverni, mert zavaros lesz!

A tyúk korától függ a főzési idő. Ha már kb. 60 percig szépen gyöngyözött a levesünk ellenőrizzük a húst. Félig megfőttnek kell lennie, s ekkor hozzáadhatjuk a gondosan megtisztított zöldséget - sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét.

A hagymákat nem kell teljesen meghámoznunk, a legbelső héjrészt rajta hagyhatjuk, a vöröshagyma legbelső még színes levele szépen színezi is a levesünket. A többi zöldséget nem vékony hasábokra vágjuk.

A lassú főzést addig folytatjuk míg a zöldségek is megpuhulnak.

A főzés során képződő habot vagy leszedjük, vagy rajta hagyjuk (le fog ülepedni mire elkészül a leves), ez ízlés és szokás kérdése.

Amikor kész a leves előmelegített tálra szűrőkanállal kiszedjük külön a húst, külön a zöldségeket, s tálalásig melegen tartjuk. A lét lezsírozhatjuk, ha zsírosnak találjuk - kanállal és itatóspapírral vagy szalvétával tudjuk a felesleges zsírt eltávolítani. (Ha lehetőségünk és időnk van rá a tálalás előtti napon is elkészíthetjük a levest, így a tetején megdermedt zsírt könnyű eltávolítani.) Utána finom szűrőn szűrjük a levesestálba - merőkanállal! Ne zúdítsuk bele a tálba.

A levesbetétet soha ne főzzük bele a teljes mennyiségű levesbe mert így részben könnyebben megromlik, részben felszívja a leves egy részét.

A húst, zöldséget, levest, levesbetétet külön tálakban adjuk asztalra.

Minestrone
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1305 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tészta
Tészta
(Vince Kiadó, 2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket ínycsiklandó színes kép illusztrálja, az ételleírások pedig könnyen követhetőek. A nemcsak hagyományos, de érdekes... bővebben...
Minestrone
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tészta
Tészta
(Vince Kiadó, 2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket ínycsiklandó színes kép illusztrálja, az ételleírások pedig könnyen követhetőek. A nemcsak hagyományos, de érdekes... bővebben...
szólj hozzá, értékelj