Burgonyacikkek sültfokhagyma-mártással



Elkészítés:
1. A fokhagymamártáshoz a sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A fokhagymagerezdeket tűzálló edénybe tesszük, ráöntjük az olajat, és megrázogatjuk, hogy az olaj egyenletes réteget képezzen a gerezdeken. Szétterítjük, és az előmelegített sütőben sütjük 25 percig, vagy amíg egészen puha nem lesz. Kivesszük a sütőből, és hűlni hagyjuk.
2. A fokhagymagerezdek belsejét kinyomjuk a héjból, és egy súlyos vágódeszkára téve meghintjük egy kis sóval. Villával puha péppé nyomjuk. Belekaparjuk egy edénybe és belekeverjük a tejfölt a majonézzel. Sóval, pirospaprikával ízesítjük. Folpackkal lefedjük, és tálalásig behűtjük.
3. A burgonya elkészítéséhez a fél burgonyákat 3-3 cikkre vágjuk, és beletesszük egy lábosba. Hozzáadjuk az olívaolajat, a fokhagymát és a sót. Alaposan összerázzuk, majd a cikkelyeket sütőlemezre terítjük, és az előmelegített sütőben egy-másfél órán át sütjük, amíg ropogósra és aranybarnára pirulnak.
4. A burgonyát kivesszük a sütőből, és tálra rendezzük. Azonnal tálaljuk, külön edénykében kínálva hozzá a sültfokhagyma-mártást.
Majonéz

Kisméretű lábosban keverjük össze a tojássárgákat, a citromlét vagy ecetet, a vizet, a cukrot, a mustárt, a sót és a borsot.
Főzzük nagyon alacsony hőfokon, amíg a keverék bugyogni nem kezd. Ekkor húzzuk félre. Hagyjuk állni 5 percig.
Keverőtálban vagy turmixgép segítségével keverjük át, és nagyon lassan csepegtessük hozzá az olajat. Keverjük, míg sűrű és sima nem lesz.
Időnként állítsuk le a gépet és az edény faláról spatulával szedjük le a ráragadt keveréket.
Fedjük le és - ha szükséges - hűtőszekrényben tároljuk, de jobb, ha frissen igyekszünk felhasználni.