Burgonyacikkek sültfokhagyma-mártással

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Burgonyacikkek sültfokhagyma-mártással
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
130 dkg hámozott, félbevágott burgonya
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál
A fokhagymamártáshoz:
2 fej hámozatlan fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál majonéz
5 evőkanál zsíros tejföl
vagy
5 evőkanál zsíros natúr joghurt
ízlés szerint
Az ízesítéshez:
ízlés szerint pirospaprika

Elkészítés:

1. A fokhagymamártáshoz a sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A fokhagymagerezdeket tűzálló edénybe tesszük, ráöntjük az olajat, és megrázogatjuk, hogy az olaj egyenletes réteget képezzen a gerezdeken. Szétterítjük, és az előmelegített sütőben sütjük 25 percig, vagy amíg egészen puha nem lesz. Kivesszük a sütőből, és hűlni hagyjuk.

2. A fokhagymagerezdek belsejét kinyomjuk a héjból, és egy súlyos vágódeszkára téve meghintjük egy kis sóval. Villával puha péppé nyomjuk. Belekaparjuk egy edénybe és belekeverjük a tejfölt a majonézzel. Sóval, pirospaprikával ízesítjük. Folpackkal lefedjük, és tálalásig behűtjük.

3. A burgonya elkészítéséhez a fél burgonyákat 3-3 cikkre vágjuk, és beletesszük egy lábosba. Hozzáadjuk az olívaolajat, a fokhagymát és a sót. Alaposan összerázzuk, majd a cikkelyeket sütőlemezre terítjük, és az előmelegített sütőben egy-másfél órán át sütjük, amíg ropogósra és aranybarnára pirulnak.

4. A burgonyát kivesszük a sütőből, és tálra rendezzük. Azonnal tálaljuk, külön edénykében kínálva hozzá a sültfokhagyma-mártást.

Majonéz

Kép nélkül
2 db tojás
1 teáskanál őrölt mustármag
2 evőkanál víz
1 teáskanál kristálycukor
0.5 kávéskanál
2 evőkanál ecet vagy
2 evőkanál citromlé
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

Kisméretű lábosban keverjük össze a tojássárgákat, a citromlét vagy ecetet, a vizet, a cukrot, a mustárt, a sót és a borsot.

Főzzük nagyon alacsony hőfokon, amíg a keverék bugyogni nem kezd. Ekkor húzzuk félre. Hagyjuk állni 5 percig.

Keverőtálban vagy turmixgép segítségével keverjük át, és nagyon lassan csepegtessük hozzá az olajat. Keverjük, míg sűrű és sima nem lesz.

Időnként állítsuk le a gépet és az edény faláról spatulával szedjük le a ráragadt keveréket.

Fedjük le és - ha szükséges - hűtőszekrényben tároljuk, de jobb, ha frissen igyekszünk felhasználni.

Burgonyacikkek sültfokhagyma-mártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2057 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tapas Tapas
(Vince Kiadó, 2008)

Spanyolországban tapas néven a jellegzetes mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez a viszonylag új keletű trend igen kellemes módot kínál az étkezésre: kikapcsolódást nyújtó, társasági élmény, amely... bővebben...
Burgonyacikkek sültfokhagyma-mártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tapas Tapas
(Vince Kiadó, 2008)

Spanyolországban tapas néven a jellegzetes mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez a viszonylag új keletű trend igen kellemes módot kínál az étkezésre: kikapcsolódást nyújtó, társasági élmény, amely... bővebben...
van itthon