Burgonyacurry karfiollal és spenóttal

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Burgonyacurry karfiollal és spenóttal
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg rózsáira bontott karfiol
25 dkg bébispenót
1 evőkanál garam masala
45 dkg darabolt újburgonya
1 fej kockára vágott vöröshagyma
1 teáskanál őrölt kurkuma
6 dkg hámozott mandula
2 evőkanál olívaolaj
40 dkg apróra vágott konzervparadicsom
½ teáskanál őrölt római kömény

Elkészítés:

1. Egy serpenyőben, takaréklángon felhevített olajban a vöröshagymát a fűszerekkel 2-3 percig pirítjuk - vigyázzunk, hogy a fűszerek ne égjenek oda. Beleöntjük a paradicsomot a levével, hozzáöntjük az alaplét, felforraljuk, majd lefedve, takaréklángon 25 percig főzzük.

2. Közben a darabokra vágott burgonyát egy fazék hideg vízbe tesszük, felforraljuk, majd lefedve, takaréklángon 15 percig főzzük. Beletesszük a karfiolt, újra felforraljuk, és további 10 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket.

3. Közben közepes fokozaton előmelegítjük a grillsütőt. A levelesre szelt hámozott mandulát egy rétegben szétterítjük egy sütőlemezen, és 1-2 percig pirítjuk a grillsütőben, hogy egyenletesen halványra barnuljon - vigyázzunk, mert nagyon gyorsan odaéghet. Rögtön tálba öntjük, és félretesszük.

4. A spenótot a burgonyához és a karfiolhoz adjuk, majd 1 percig forraljuk. Leszűrjük a zöldségeket, majd visszatesszük a serpenyőbe, és belekeverjük a fűszeres paradicsommártást. A burgonyacurryt előmelegített tálba öntjük, megszórjuk a pirított mandulával, és azonnal tálaljuk, lepénykenyeret kínálva mellé.

Könnyebben meghámozható a mandula, ha leforrázzuk, majd 2-3 percig állni hagyjuk a vízben.
Indiában a curry (ejtsd: kári), nem a fűszerezést jelenti, hanem a szószos elkészítési módot.

Chapati

Chapati
35 dkg liszt vagy
4 evőkanál olvasztott vaj
1 teáskanál
2 evőkanál olaj

A lisztet a sóval együtt tálba tesszük. Közepébe mélyedést nyomunk, apránként beleöntünk annyi langyos vizet, hogy nem túl lágy, sima tésztát kapjunk. Kezünket beolajozzuk, majd a tésztát úgy 3 percig gyúrjuk. Majd 10 egyenlő részre osztjuk és gombóccá formáljuk. Gyors mozdulatokkal ellapítjuk, lisztezett deszkára tesszük. Nyújtófával mintegy 18 centiméter átmérőjű körökké nyújtjuk. Felmelegítünk egy vasserpenyőt, beletesszük az egyik tésztalapot és nagy lángon megsütjük. A széleket falapáttal lenyomkodjuk, így a hő hatására a lepény közepe felemelkedik. Mindkét oldalon megpirítjuk, az egyik oldalát vajjal vagy gível megkenjük és azonnal fogyasztjuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Burgonyacurry karfiollal és spenóttal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1644 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke, hiszen rostokban gazdag, zsírban pedig szegény, ezért ideális az egészségtudatos emberek számára. Ráadásul egyszerűen... bővebben...
Burgonyacurry karfiollal és spenóttal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke, hiszen rostokban gazdag, zsírban pedig szegény, ezért ideális az egészségtudatos emberek számára. Ráadásul egyszerűen... bővebben...
recepttár