Rakott burgonyapüré



Elkészítés:
1. A kockára vágott burgonyát forrásban lévő vízben 10 percig főzzük. Külön fazekakban a karórépát és a sárgarépát forrásban lévő vízben 10 percig, egy újabb fazékban pedig a spenótot forrásban lévő vízben 5 percig főzzük. A zöldségeket leszűrjük.
2. A burgonyát a tejjel és 1 evőkanálnyi vajjal sima pürévé törjük, burgonyanyomóval vagy villával. Hozzákeverjük a lisztet és a tojást, majd sóval, borssal ízesítjük.
3. A burgonyapürét szétosztjuk 3 közepes méretű tálba, az első tálban lévő adagot a karórépával, a másodikat a sárgarépával, a harmadikat pedig a spenóttal keverjük össze.
4. A karórépás burgonyába a fahéjat, a sárgarépásba a narancslét, a spenótosba pedig a szerecsendiót keverjük bele.
5. A karórépás pürét szétosztjuk 4 vékonyan kivajazott, 1,5 dl űrtartalmú kis sütőforma alján, és a tetejét lesimítjuk. Erre következik a spenótos és végül a sárgarépás réteg. A sütőformákat lefedjük alufóliával, majd tepsibe állítjuk,
amit félig töltünk forrásban lévő vízzel. 180 °C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
6. A rakott burgonyapürét tányérokra borítjuk, és nagyon vékony csíkokra vágott sárgarépával díszítve azonnal tálaljuk.