Pulykás pite

Turkey pie

| Pulykahúsos pite receptek
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Pulykás pite
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg sovány, kockára vágott pulykahús
30 dkg apróra vágott burgonya
1 db tojás
2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
2 és fél dkg apróra vágott dióbél
8 dkg apróra vágott aszalt sárgabarack
2 szál szárzeller
másfél dl zsíros tejszín
1 fej szeletelt lilahagyma
3 dl tej
2 evőkanál vaj
1 evőkanál étolaj
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A stauboláshoz:
2 evőkanál liszt
A nyújtáshoz:
kevés liszt

Elkészítés:

1. A burgonyát egy fazék forrásban lévő vízben 10 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük, és félretesszük.

2. Közben egy vastag aljú serpenyőben felhevítjük a vajat és az olajat. A kockára vágott pulykahúst közepes lángon, gyakran kevergetve, 5 perc alatt aranybarnára pirítjuk.

3. Beleszórjuk a félbevágott és szeletelt lilahagymát, és 2-3 percig kevergetjük, meghintjük liszttel, és takaréklángon további 2 percig keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, felforraljuk, majd takaréklángon főzzük.

4. Beleszórjuk a szárzellert, a sárgabarackot, a diót, a petrezselymet és a burgonyát. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. A burgonyás pulykakeveréket belekanalazzuk egy 1,25 liter űrtartalmú pitesütőformába.

5. Az omlótésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, a sütőformánál 2,5 cm-rel nagyobbra. Levágjuk a 2,5 cm-es csíkot, amellyel kibéleljük belülről a forma megnedvesített peremét. A csíkot vízzel megkenjük, a tésztalapot a tetejére helyezzük.

6. A pite tetejét megkenjük az elkevert tojással, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, hogy a tészta átsüljön és aranybarnára piruljon. Azonnal tálaljuk.

Omlós vajas tészta

Omlós vajas tészta
6 dkg szobahőmérsékletű vaj
30 dkg liszt
1.5 teáskanál
5-6 teáskanál hideg víz

1. Szitáljuk a lisztet és a sót gyúródeszkára. A közepén készített mélyedésbe tegyünk vajat és vizet (1. kép).

2. Kézzel keverjük össze a hozzávalókat, miközben a vajat összedolgozzuk a liszttel (2. kép). Amikor a hozzávalók már nagyjából elkeveredtek, dagasszuk, míg lágy, sima és rugalmas lesz a tészta (3. kép).

3. Sodrófával nyújtsuk négyszögletűre. A négyszög rövidebb oldalait hajtsuk be, egyiket a másikra. Nyújtsuk újra négyszögletűre, ezúttal a hajtogatás az ellenkező oldalakról történjen. A négyszög rövidebb oldalait hajtsuk be. Ismételjük meg még egyszer ezt a két lépést. Négyszög, vagy kör alakúra nyújtsuk, attól függően, milyen a sütőforma alakja. A tésztának fél cm vastagságúnak kell lennie.

4. Borítsuk be a sütőforma alját és oldalát, majd takarjuk le, és tegyük a hűtőszekrénybe 30 percre. A tésztát néhány órával, de akár egy nappal a felhasználás előtt is elkészíthetjük.

Pulykás pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1627 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke, hiszen rostokban gazdag, zsírban pedig szegény, ezért ideális az egészségtudatos emberek számára. Ráadásul egyszerűen... bővebben...
Pulykás pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke, hiszen rostokban gazdag, zsírban pedig szegény, ezért ideális az egészségtudatos emberek számára. Ráadásul egyszerűen... bővebben...
hírlevél