Francia falusi bárányegytál



Elkészítés:
1. A 2,5 cm-es kockákra vágott bárányhúst egy nagy hőálló sütőedényben, a felhevített olajban, közepes lángon 5-8 perc alatt barnára pirítjuk, majd áttesszük egy tányérra.
2. A sütőedénybe tesszük a póréhagymát, és 5 perc alatt, időnként megkeverve üvegesre pirítjuk. Beleszórjuk a lisztet, és még 1 percig kevergetjük. Hozzáöntjük a bort és a csirkealaplét, és kevergetve felforraljuk. Belekeverjük a sűrített paradicsomot, a cukrot, a mentát, a sárgabarackot, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
3. Visszatesszük a bárányhúst, és belekeverjük. A tetejét befedjük a burgonyaszeletekkel, megkenjük olvasztott vajjal, és az ételt lefedve, 180 °C-ra előmelegített sütőben másfél órán át sütjük.
4. A sütőt 200 °C-ra állítjuk, majd fedő nélkül sütjük még 30 percig, amíg a burgonyaszeletek aranybarnára pirulnak. Friss mentával díszítjük, és azonnal tálaljuk.
Csirkealaplé

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.