Zöldségek burgonya-paplanban

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
18 dkg kockára vágott gomba
1 db szeletelt édeskömény
8 dkg félbevágott zöldbab
18 dkg rózsáira bontott brokkoli
18 dkg karfiolrózsa
1 db kockára vágott sárgarépa
2 evőkanál friss, apróra vágott zsálya
A bársonyos mártáshoz:
másfél dl tej
2 és fél evőkanál liszt
másfél dl száraz fehérbor
2 evőkanál vaj
másfél dl zöldségalaplé
A burgonyapaplanhoz:
100 dkg lisztes burgonya
4 dkg frissen reszelt parmezán sajt
1 teáskanál édesköménymag
2 evőkanál vaj
4 evőkanál natúr joghurt
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A megszóráshoz:
4 dkg frissen reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

1. A sárgarépát, a karfiolt, a brokkolit, az édesköményszeleteket és a zöldbabot egy fazék forrásban lévő vízben 10 perc alatt puhára főzzük. Jól lecsepegtetjük, és félretesszük.

2. Egy serpenyőben a megolvasztott vajban 1 percig pirítjuk a lisztet, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a zöldségalaplét, a bort és a tejet. A tűzre visszatéve felforraljuk, és állandóan kevergetve besűrítjük. Belekeverjük a főtt zöldségeket, a négyfelé vágott gombát és a zsályát.

3. Közben a kockákra vágott burgonyát egy fazék forrásban lévő vízben 10-15 perc alatt puhára főzzük, jól lecsepegtetjük, összetörjük, és elkeverjük a vajjal, a joghurttal és a reszelt parmezán sajt felével, majd az édesköménymaggal, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

4. A zöldségkeveréket belekanalazzuk egy 1 literes sütőformába, rákanalazzuk a tört burgonyát, és elsimítjuk. A tetejét megszórjuk a maradék sajttal, és 190 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Zöldségek burgonya-paplanban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2083 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke, hiszen rostokban gazdag, zsírban pedig szegény, ezért ideális az egészségtudatos emberek számára. Ráadásul egyszerűen... bővebben...
Zöldségek burgonya-paplanban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke, hiszen rostokban gazdag, zsírban pedig szegény, ezért ideális az egészségtudatos emberek számára. Ráadásul egyszerűen... bővebben...
recepttár