Zöldségek burgonya-paplanban



Elkészítés:
1. A sárgarépát, a karfiolt, a brokkolit, az édesköményszeleteket és a zöldbabot egy fazék forrásban lévő vízben 10 perc alatt puhára főzzük. Jól lecsepegtetjük, és félretesszük.
2. Egy serpenyőben a megolvasztott vajban 1 percig pirítjuk a lisztet, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a zöldségalaplét, a bort és a tejet. A tűzre visszatéve felforraljuk, és állandóan kevergetve besűrítjük. Belekeverjük a főtt zöldségeket, a négyfelé vágott gombát és a zsályát.
3. Közben a kockákra vágott burgonyát egy fazék forrásban lévő vízben 10-15 perc alatt puhára főzzük, jól lecsepegtetjük, összetörjük, és elkeverjük a vajjal, a joghurttal és a reszelt parmezán sajt felével, majd az édesköménymaggal, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
4. A zöldségkeveréket belekanalazzuk egy 1 literes sütőformába, rákanalazzuk a tört burgonyát, és elsimítjuk. A tetejét megszórjuk a maradék sajttal, és 190 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.