Tengeri leves thai módra

Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető drága
Tengeri leves thai módra
Eszközök: kés, szűrő, tűzhely, wok
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 és fél dl halalaplé
20 dkg tisztított garnélarák
¼ teáskanál chiliszósz
4 szál újhagyma
1 darabka gyömbér
2 evőkanál apróra vágott korianderzöld
1 db friss kaffircitromlevél
vagy
½ db zöldcitrom héja
ízlés szerint finomra vágott csípős paprika
vagy
ízlés szerint friss chilipaprika
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Az alaplét a hosszában félbevágott citromfűvel, a zöldcitromhéjjal, a kb. 5 cm-es felszeletelt gyömbérrel és a chilikrémmel a wokba tesszük. Éppen csak felforraljuk, majd fedő alatt 10-15 percig kis lángon főzzük.

2. A újhagymát hosszában félbevágjuk, majd keresztben nagyon vékonyra szeleteljük. A rákot hosszában majdnem kettévágjuk, hogy a farka sértetlen maradjon. Ha szükséges, megtisztítjuk.

3. Az alaplét leszűrjük, majd visszaöntjük a wokba, és kis lángon addig főzzük, amíg a széleinél bugyogni, a felszínén pedig remegni kezd. Hozzáadjuk az újhagymát, és 2-3 percig főzzük. Megkóstoljuk, és ha szükséges, megsózzuk. Ízlés szerint keverhetünk hozzá egy kis chilikrémet is.

4. Beletesszük a fésűkagylót és a rákot, és 1 percig főzzük, vagy amíg opálossá válnak, és a rák összekunkorodik.

5. Beledobjuk a korianderzöldet, majd a levest meleg tálba merjük, a kagylót és a rákot egyforma darabokra szedjük, és paprikával vagy chilikarikákkal díszítjük.

Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Tengeri leves thai módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2780 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Wok Wok
(Vince Kiadó, 2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék minden ízüket, frissességüket és tápértéküket. A kelet- és délkelet-ázsiai országokban, ahol a wok a konyhai felszerelés... bővebben...
Tengeri leves thai módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Wok Wok
(Vince Kiadó, 2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék minden ízüket, frissességüket és tápértéküket. A kelet- és délkelet-ázsiai országokban, ahol a wok a konyhai felszerelés... bővebben...
hírlevél