Rozmaringos burgonyalepény fontina sajttal

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Rozmaringos burgonyalepény fontina sajttal
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A nyújtáshoz:
igény szerint liszt
A töltelékhez:
30 dkg kockára vágott fontina sajt
3 db hámozott burgonya
3 ág friss rozmaring
1 fej vékonyra szeletelt lilahagyma
1 db tojás
2 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A leveles tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán 25 cm átmérőjű kerek lepénnyé nyújtjuk, és sütőlemezre tesszük.

2. A burgonyákat szinte áttetszően vékony szeletekre vágjuk, majd a karikákat spirál alakban, egymást kissé átfedve, elrendezzük a tésztán, de úgy, hogy a lepény peremén körben 2 cm-t üresen hagyunk.

3. A burgonyára kerülnek a lilahagyma-karikák, a sajtkockák és a rozmaringlevelek. Az egészet meglocsoljuk olívaolajjal, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tészta üresen maradt szélét megkenjük a tojássárgájával.

4. A pitét 190 °C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, hogy a burgonya megpuhuljon, a tészta pedig barnára és ropogósra süljön. A burgonyapitét forrón tálaljuk.

Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Leveles tészta

Kép nélkül
60 dkg liszt
50 dkg langyos vaj
1 csipet
2.5 dl hideg víz
1 csipet kristálycukor
1 db tojás

1. Gyúródeszkára tegyünk 3 csésze átszitált lisztet. Készítsünk egy mélyedést a közepébe. A cukrot és a sót oldjuk fel a vízben, majd apránként dolgozzuk össze a lisztet annyi vízzel (1. kép), hogy lágy tésztát kapjunk. Tekerjük bele egy tiszta konyharuhába és tegyük a hűtőszekrénybe 30 percre.

2. A maradék lisztet tegyük a gyúródeszkára, majd adjuk hozzá a vajat és a tojásfehérjét (2. kép). Amikor már lágy és jól összedolgozott, alakítsuk négyszögletűre, csavarjuk konyharuhába és tegyük a hűtőszekrénybe 30 percre.

3. Vegyük ki a tésztát a hűtőszekrényből. Tegyük a vizes-lisztes tésztát kissé meglisztezett gyúródeszkára.

4. Jól meglisztezett sodrófával nyújtsunk a tésztából egy nagyobb, négyszögletes formát (3. kép).

5. A vajas, lisztes tésztát tegyük a kinyújtott tészta közepére, majd hajtogassuk rá a széleket (4. kép).

6. Nyújtsuk 2,5 cm vastag, négyszögletes alakúra (5. kép). Óvatosan tekerjük be egy tiszta konyharuhába, és pihentessük a hűtőszekrényben 20 percig.

7-8. A tésztát nyújtsuk kb. 1 cm vastagra, négyszög alakúra. A sodrófával finoman megütögetve lapítsuk ki. Ezután nyújtsuk tovább, a sodrófát mindig egy irányba mozgatva, a közepétől a szélek felé haladva. Ugyanazt a részt sose nyújtsuk át kétszer. A tésztát hajtogassuk 3 rétegű lappá, majd nyújtsuk a másik irányban is (6. kép), és hajtogassuk ismét 3 rétegben össze. A tésztát ezután tegyük ismét a hűtőbe 20 percre. Ismételjük meg a hajtogatást, a forgatást és a hűtést még 4 alkalommal. Az utolsó ismétlés után a tésztát már a receptben leírtak szerint használhatjuk, vagy későbbi felhasználásig lefagyaszthatjuk.

Rozmaringos burgonyalepény fontina sajttal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 742 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke, hiszen rostokban gazdag, zsírban pedig szegény, ezért ideális az egészségtudatos emberek számára. Ráadásul egyszerűen... bővebben...
Rozmaringos burgonyalepény fontina sajttal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke, hiszen rostokban gazdag, zsírban pedig szegény, ezért ideális az egészségtudatos emberek számára. Ráadásul egyszerűen... bővebben...
van itthon