Szarvasgombás töltött gombafejek

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Szarvasgombás töltött gombafejek
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 db gomba
25 dkg lisztes, kockára vágott burgonya
3 dkg szárított szarvasgomba
2 evőkanál olvasztott vaj
4 evőkanál zsíros tejszín
3 dkg reszelt ementáli sajt
2 evőkanál friss, apróra vágott metélőhagyma
másfél dl zöldségalaplé
ízlés szerint
ízlés szerint bors

Elkészítés:

1. A szárított szarvasgombát 20 percre annyi forró vízbe áztatjuk, amennyi ellepi, majd leszűrjük, és apróra vágjuk.

2. A burgonyát forrásban lévő, enyhén sós vízben 10 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük, és burgonyanyomóval vagy villával összetörjük. A tört burgonyához hozzákeverjük az apróra vágott szarvasgombát.

3. A vajjal és az apróra vágott metélőhagymával elkevert tejszínt a burgonyamasszába dolgozzuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

4. A megtisztított nagy tölteni való gombákból eltávolított tönköket felaprítjuk, a burgonyamasszához keverjük. A tölteléket belekanalazzuk a gombafejekbe, és a tetejét megszórjuk a reszelt sajttal. A töltött gombafejeket hőálló tálba helyezzük, és alájuk öntjük a zöldséglaplét.

5. Lefedjük a tálat, és 220 °C-ra előmelegített sütőben a gombát 20 percig sütjük, majd a tetőt levesszük, és a gombafejeket 5 perc alatt aranybarnára sütjük. Friss metélőhagymával díszítve tálaljuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
150 dkg darabolt vegyes zöldség
5 szem durvára tört szegfűbors
1 kiskanál sáfrányos szeklice
5 dkg
20 dkg kelkáposzta
1 nagyobb vöröshagyma
1 dl olaj
1 kiskanál szerecsendió virág
1 darabka darabolt gyömbérgyökér
1 evőkanál egész bors
1 ágacska lestyán levél vagy
1 ágacska zellerlevél
ízlés szerint kristálycukor

A kelkáposzta és a vöröshagyma kivételével az olajon megpirítjuk a zöldségeket. Adhatunk hozzá kanálka cukrot is, mely kiemeli a pirított zöldségek ízét. Amikor a zöldségek megpirultak felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, kelkáposztát és a fűszereket. Sózzuk és lassan másfél-két órát főzzük. Ha kész leszűrjük és hűtőben tároljuk. Levesek, mártások, főzelékek készítésekor alapléként használjuk.

Szarvasgombás töltött gombafejek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1554 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke, hiszen rostokban gazdag, zsírban pedig szegény, ezért ideális az egészségtudatos emberek számára. Ráadásul egyszerűen... bővebben...
Szarvasgombás töltött gombafejek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke, hiszen rostokban gazdag, zsírban pedig szegény, ezért ideális az egészségtudatos emberek számára. Ráadásul egyszerűen... bővebben...
szólj hozzá, értékelj