Kovászolt csalamádé
rosseb



Elkészítés:
1. A tormát meghámozzuk, ceruzavastagságú, arasznyi hosszúságú darabokra vágjuk.
2. Egy nagyobb uborkás üveg aljára rakjuk a szőlőkacsot. A szőlőlevél és a kenyér kivételével minden összetevőt összekeverünk és légmentesen az üvegbe töltjük.
3. A tetejét lefedjük a szőlőlevelekkel, melyekre rárakjuk az enyhén megpirított kenyérszeletet. Erre egy kistányért és arra egy nagyobb konyhai súlyt helyezünk.
4. 2-3 napra meleg, félárnyékos helyre tesszük. Ezután kivesszük a kenyeret. A tányért és a súlyt visszatesszük.
5. Hűvös helyre téve, egy hét múlva fogyasztható vagy tovább is eltartható, ha a tányért és a súlyt eltávolítva, duplára hajtott, nedves celofánnal, melyek közé késhegynyi szalicilt rakunk lekötjük.
Leve, egyfajta cibere, kitűnő, C-vitaminnal telített, laxativ hatású, természetes gyógyszer is.