Breton halleves

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Breton halleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 és ¼ dl almabor
35 dkg lebőrözött, kockára vágott tőkehalfilé
vagy
35 dkg lebőrözött, kockára vágott ördöghalfilé
25 dkg kockára vágott burgonya
2 db apróra vágott mogyoróhagyma
3 dl halalaplé
2 teáskanál vaj
1 db szeletelt póréhagyma
2 dl tej
4 evőkanál liszt
6 dkg sóska
2 dl zsíros tejszín
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Egy nagy fazékban, a takarék- vagy közepes lángon felforrósított vajban a póréhagymát és a mogyoróhagymát, gyakran kevergetve, 5 perc alatt üvegesre pirítjuk. Felöntjük az almaborral, és felforraljuk.

2. Hozzáadjuk az alaplét, a burgonyát, a babérlevelet, egy csipetnyi sót (ha az alaplé nem sós), és felforraljuk. Takaréklángon, lefedve, további 10 percig főzzük.

3. Egy kis tálban a lisztet apránként néhány evőkanálnyi tejjel sűrű pépesre keverjük. Hozzákeverünk még egy kis tejet, hogy folyékonyabb legyen. A lángot nagyobbra állítjuk, hogy a leves kissé bugyogjon. Beleöntjük a lisztes keveréket, és gyakori kevergetés mellett 5 percig főzzük. Hozzáöntjük a maradék tejet és a tejszín felét. További 10 percig főzzük, hogy a burgonya teljesen megpuhuljon.

4. Az apróra vágott sóskaleveleket összekeverjük a maradék tejszínnel. Belekeverjük a levesbe, majd hozzáadjuk a 2,5 cm-esre vágott haldarabokat. A levest, időnként megkeverve, még 3 percig főzzük, hogy a hal is megfőjön. Megkóstoljuk, és szükség esetén még ízesítjük. Előmelegített tányérokba kimerve tálaljuk.

Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Breton halleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1293 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke, hiszen rostokban gazdag, zsírban pedig szegény, ezért ideális az egészségtudatos emberek számára. Ráadásul egyszerűen... bővebben...
Breton halleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke, hiszen rostokban gazdag, zsírban pedig szegény, ezért ideális az egészségtudatos emberek számára. Ráadásul egyszerűen... bővebben...
google+